Учениците от професионалната гимназия "Петър Парчевич" в град Раковски провеждат практически обучения в реална работна среда. Учебното заведение е създало връзка с обучителни организации и малки и средни бизнеси в региона.  По този начин учениците се учат на дисциплина и занаят, а част от тях могат да започнат и работа, след като завършат своето образование.
 
Александър е на 16, но вече е усетил отговорността да си на работа. Практиката си по Икономическа информатика е изкарал с представител на ръководството на община Раковски.

„Карахме стаж при г-н Венцислав Чавдаров – зам.-кметът на община Раковски. Чувството беше вълнуващо, защото бях с по-големи хора от мен. Научиха ме на доста неща и вярвам, че това ще ми помогне за моето бъдеще и за работата, която ще искам да работя“, споделя Александър пред GlasNews.bg.
 
Учениците практикуват в малки бизнеси в региона.

„30 години работя като готвачка. Това е едно от хобитата ми, обичам работата си и желая да науча и малките на същото“, казва Пенка Зенова – готвач с 30-годишен опит.

„Тази практика ще ни помогне за нашето бъдеще много. Обстановката е добра и се научаваме да работим в екип“, твърди ученимката по готварство Лионора Петкова.
 
Възпитаниците на гимназията в Раковски се обучават в реална работна среда.
 
„Съгласихме се да участваме в тази програма, за да дадем на младите хора възможност да видят какво е напрактика, защото не зная дали образователната система ще им даде всичко. Различни са нещата, която се практикуват.“, казва Иванка Петрова – управител на супермаркет.

„Те трябва да изработят 240 часа и имат възможност да се свържат с колектива на предприятието и да контактуват и с по-възрастни и да станат съпричастни с работата, с която се изиска от тях“, съобщи Снежана Звискова - преподавател по практика и теория „Производство на кулинарни изделия“.
 
Образователните резултати са съобразени основно с нуждите на регионалния и местен пазар на труда и увеличава броя на учениците в професионалните училища.
 
„Предимствата са основно за младите хора на България, за да могат да усетят условията, които са в работни процес и какви трябва да бъдат техните очаквания, когато започнат своята работа. Важно е да спазват различните здравословни и безопасни условия на труд, които са задължителни за всяко работно място.“, категорична е Мария Ячева - зам.-директор по учебна дейност ПГ "Петър Парчевич" – Раковски.
 
Учениците получават и стипендия в размер от 372 лева.