Продължават загубите за хотелиерите след фалита на “Томас Кук”. Крахът на британския туроператор доведе до сериозни финансови затруднения на туристическия бранш не само у нас, но и в съседна Гърция.

Около половин милиард евро е изгубил гръцкият туризъм от фалита на британската туристическа компания "Томас Кук", съобщава министъра на туризма на южната ни съседка Харис Теохарис, цитиран от гръцки медии.

"Ако не се беше случило рухването на "Томас Кук", годината щеше да приключи с приходи, около 500 милиона евро по-високи в сравнение с 2018 г., и със съществено увеличение на средния разход (на туристите в страната)", коментира министъра.

Министърът заяви, че основна грижа на правителството е да окаже подкрепа на дружествата и заетите в сектора, засегнати от фалита на британския туроператор.

Сред мерките за подкрепа, които изброява Теохарис, е специална програма на Организацията за заетост на трудовите ресурси за подкрепа на работните места, отлагане с 6 месеца на внасянето на ДДС пропорционално на процента от оборота на всяко дружество с фалиралата компания и подкрепа на засегнатите дружества чрез Гръцката банка за развитие.