Природният газ от днес поскъпва за регулирания пазар с 30% и ще струва 133,41 лв. за мегаватчас при 102,33 лв. през декември.

Това става ясно от решение, взето за закрито заседание на Комисията за енергийни и водно регулиране, след като "Булгаргаз" внесе в 9 ч сутринта ново заявление за цената.

Първото бе депозирано на 10 януари и предвиждаше газът да струва малко над 117 лв. за мегавагчас, или поскъпването спрямо ноември се очертаваше да е с 14%.

В последните 20 дни обаче цените на газа на борсите в Европа отбелязаха нови рекорди, като в седмицата преди нова година минаха над 180 евро, а средната цена за месеца се очертаваше да е 120 евро за мегаватчас, при 93-94 евро през декември. На откритото заседание на 29 декември шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов заяви, че това е голяма разлика и увеличението ще е по-голямо от заложените 14 на сто.

Според обществения доставчик, независимо от повишението в сравнение с цената за декември, цената на природния газ за българските потребители остава с 35 % по-ниска в сравнение с цените на европейските газови борси. В резултат на това финансовата полза за битовите и стопанските потребители за цялата 2021 г. е в размер на 675 млн. лв.

В утвърдената цена на природния газ от 133,41 лв. за мегаватчас са включени компонента цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" и компонента за покриваща разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен" в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В правомощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от обществения доставчик. Задълженията й са единствено да установи дали заявлението на "Булгаргаз" отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договорите за доставка.

На днешното заседание председателят на КЕВР  Иван Иванов коментира по повод на ценовото решение, че независимо от желанието си, регулаторът не разполага с лостове, за да ограничи поскъпването на цената на природния газ. Той изрази тревогата си, че продължаващото повишаване на цената на синьото гориво, което е изцяло по външни за страната фактори, поставя в изключително тежко положение топлофикационните дружества, които използват природен газ като първичен енергоносител, а следва да се има предвид, че това гориво формира 60-70 на сто от цената на топлофикационната услуга.

Иванов обърна внимание, че след решението на Народното събрание за мораториума на цените на парното, тока и ВиК услугите тези дружества продължават да предоставят топлинни услуги по цени на природния газ към 1 юли 2021 г., докато в същото време цената на заплащаното от тях синьо гориво към момента е нараснала близо три пъти.

В тази ситуация, според енергийния регулатор, е наложително спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества и всички останали потребители на природен газ в страната. Това е особено важно за топлофикационните дружества, защото ще им позволи да продължат нормалната си работа през есенно-зимния сезон и да предоставят топлинна енергия за голям брой потребители в София и други големи градове.

"В противен случай дружествата могат да се окажат в невъзможност да се разплащат с "Булгаргаз" за закупувания от тях природен газ. На свой ред това ще затрудни обществения доставчик, който съгласно договора за доставка трябва авансово да заплаща за доставяните количества природен газ. В резултат на това е възможно да се стигне до тежка междуфирмена задлъжнялост, което крие рискове за цялата енергийна система и за икономиката на страната", коментира председателят на КЕВР.