Държавата трябва да отговори днес на фермерите дали ще им осигури исканите от тях допълнителни 500 милиона лева. Това е така наречената украинска помощ за сектори, засегнати от навлизането на по-евтина продукция на българския пазар.

В днешната среща в Министерския съвет участват както премиерът, така и министрите на земеделието Кирил Вътев и на финансите Асен Василев. “Ние компромисите сме ги направили, когато сме писали декларацията с исканията, така че повече на такива не сме готови. Ще изслушаме какво ще ни предложат, ще обсъдим помежду си и ще решим”. Това заяви Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите.

Родни земеделци готвят блокади на 85 точки, ако не бъдат удовлетворени

“Анонсът и на предишната среща беше да присъства и финансовият министър Василев, надяваме се поне тази среща да бъде с него, защото в крайна сметка той борави с финансите”, каза Цветан Цеков от Браншовата камара “Плодове и зеленчуци”, цитиран от БНР.

Пред МС за стачна готовност се обявиха и пчеларите, които не са поканени на срещата между властта и земеделския сектор. “От цялата страна пътуват и други хора от сектора за “мирна разходка” пред МС. Много опити направихме да бъдем поканени на срещата, но не можем да разберем защо не сме. Днес ще покажем на властта, че сектор пчеларство съществува все още, а проблемите са огромни,” заяви Димитър Ганчев, представител на сектор “Пчеларство”.

Министър Вътев вече заяви, че е съгласен с част от исканията на фермерите: "И аз бих застанал до техния протест срещу усложненията, които им причиняват зелените изисквания и ги правят нерантабилни на пазара и срещу намерението да бъдат атакувани от нелоялна конкуренция с дъмпивгов внос - от трети страни, не само Украйна".