След като няколко пъти бе отлагано влизането й в сила, а кризата с коронавируса прекъсна дискусиите по промените в нея между бизнеса и правителството, Наредба Н-18 за изискванията към софтуера и касовите апарати на търговците отново е на дневен ред. Националната агенция за приходите и бизнесът се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18, обсъждани в поредица работни срещи, стана ясно днес от съобщение на приходната администрация.

Припомняме, още през февруари премиерът Борисов нареди на финансовия министър Владислав Горанов промените в Наредба Н-18 на НАП за касовите апарати да не влизат, докато не получат одобрение на засегнатите браншове. Наредбата влезе в сила през 2018 година. Редица сектори, сред които ресторантьори и хотелиери, се обявиха против промените.

На среща с Горанов беше договорено отлагане с 6 месеца, т.е. от началото на юни. 

Сега Агенцията е представила проект на промени по време на работна среща с участието на министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и екипа на приходното ведомство с браншовите организации и асоциации в България.

Експертите на НАП са разгледали общо 105 предложения на бизнеса, като 2/3 от тях са били приети, се разбрало на срещата. Те вече са подготвени като текстове за Наредба за изменение и допълнение (НИД) на Наредба Н-18, които ще бъдат допълнително обсъдени с бизнеса преди публикуването им за обществено обсъждане.

В новите предложения е прецизирана дефиницията на софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ясно е определен началният момент на продажбата. Сред приетите от бизнеса и НАП промени са още облекчаване на реквизитите на фискалните бонове, напълно нова регулация на т.нар. медицински софтуер, удължаване на срока преди блокиране на фискалните системи, работата в тестов режим и много други.

Заедно с обсъжданията на промените ще бъде пуснат и специализиран интернет сайт в помощ на търговци, разработчици на софтуер и потребители, стана ясно още на срещата.

"Особено важно за нас е всички текстове да са ясно разбираеми, без възможности за интерпретация и тълкуване. Затова в режим на конструктивен диалог създадохме проекта за изменение, който ще продължим да обсъждаме, за да може в обозрим период наредбата да започне да се прилага", казва заместник изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров, цитиран от пресцентъра си.

Представители на бизнес организациите изказаха задоволството си от това, че предложенията им са били обмислени и приети. Според тях екипната работа по Наредба Н-18 ще доведе до нужния ефект да е инструмент за намаляване на сивата икономика.

"Независимо от паузата, която наложи извънредното положение в България заради COVID-19, работата по наредбата не е спирала. НАП е свършила доста работа въз основа на предложенията на бизнеса, за да бъдат премахнати неяснотите и проблемите. Целта не е да тормозим бизнеса, а да се създадат правила, да има ясна гаранция, че всички работят при равни условия и в конкурентна среда. Много важно е да сме партньори", посочил финансовият министър и призовал диалогът да продължи.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова е обявила, че срещите с бизнеса ще продължат през другата седмица.