Адвокатите няма да бъдат доносници за пране на пари освен „в много определени случаи”

Пламен Нунев (вляво) и Маноил Манев от ГЕРБ успокоиха адвокатите след окончателното гласуване на текстовете


Приеха окончателно поправките в спорния закон

Адвокатите ще бъдат „доносници”, но само в „много определени случаи”.

Днес бяха приети окончателно поправките в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

От ГЕРБ обясниха, че са се съобразили с исканията на адвокатската общност след гласуването на проекта на първо четене.

„Адвокатите няма да бъдат доносници. Никой никога не го е искал това, никога не го е целил и сега текстът е направен така - по тяхно предложение, по тяхна идея и със съгласието на ДАНС и на цялата работна група”, каза депутатът Маноил Манев.

„Адвокатите няма да бъдат задължени лица по смисъла на чл. 4. Само в много определени случаи, ако някой поиска да му дадат консултация как се перат пари или как се финансира тероризъм. В никакъв друг случай, в никакви други отношения те няма да бъдат задължени да подават такава информация”, добави народният представител от ГЕРБ.

След въпрос какво следва, ако клиент отиде при адвокат да го пита как да си изпере парите, колегата му Пламен Нунев отговори, че адвокатът трябва да докладва (на съответните органи – б.а.).

Маноил Манев уточни: „Ако отиде и поиска да го направи съучастник в извършването на това престъпление – пране на пари, тогава – да. В никакъв друг случай, когато имат отношение като клиент, като адвокат, в никакъв друг случай това няма да се случва. Това беше важното за адвокатурата.”

След питане на „Флагман” на каква санкция ще подлежат адвокатите, ако не докладват, Пламен Нунев обясни: „Когато е административно нарушение, санкцията се налага от директора на Дирекция „Финансово разузнаване” в Държавна агенция „Национална сигурност”, а наказателното постановление се издава от председателя на ДАНС.”

Когато имало престъпление, се налагали съответните мерки от Наказателния кодекс.