Благодарение само на ГЕРБ, ДПС и ВМРО: Започваме преговори със САЩ за нов изтребител F-16

130 гласуваха "за" проекторешението, 84 бяха "против"


Военният министър Каракачанов очаква резултат в рамките на четири месеца


Парламентът очаквано одобри стартирането на преговори с правителството на САЩ за закупуване на нов тип боен самолет. Това обаче нямаше как да се случи без ключовата подкрепа на ДПС.

„За” проекторешението на Министерския съвет гласуваха 130 депутати – от ГЕРБ, ДПС, двамата „независими” и 11 от „Обединените патриоти” (ОП). "Против" бяха 84. 

От ОП решението бе подкрепено само от 11-те представители на ВМРО.
14 от „Атака” и НФСБ гласуваха „против”. Те се присъединиха към „БСП за България” и „Воля”, които също се противопоставиха на преговорите със САЩ.

Основният аргумент на опонентите на проекта бе, че се дава картбланш за излизане от условията на конкурса, одобрени преди няколко месеца от парламента.

Според приетото днес решение, ако се стигне до споразумение със САЩ, то също ще трябва да мине през ратификация на Народното събрание.
Военният министър Красимир Каракачанов очаква това да стане ясно в следващите четири месеца. Той отхвърли критиките на БСП, че се дава празен чек и цената може да стане твърде голяма.
Каракачанов каза, че към момента има оферта от САЩ и тя представлява ценови „таван”. Оттук нататък чрез преговорите цената само може да пада, обясни вицепремиерът и военен министър.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че партията му още от 1990 г. винаги е подкрепяла стратегическият евроатлантически избор на страната. Затова и днес те пак направили това.
САЩ е основният фактор в НАТО. И България, и Европа разчитали на военната защита на американската страна и това не било тайна за никого.
ДПС още през 2017 г. настоявала да не се прави конкурс за нов тип боен самолет, а директно да се вземе политическо решение по въпроса.
От ГЕРБ стигнали до този извод, но едва след като провели състезание с оферти. Това било повод да имаме дипломатически неприятности с други държави.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита дали няма нова управленска коалиция между ГЕРБ, ДПС и ВМРО.
Това бе отхвърлено като теза от Йордан Цонев. Според него в случая просто става дума за стратегически избор.

Военният министър Красимир Каракачанов обяви, че „категорично против” обявяване на нов конкурс, както предложи партньорът му в ОП Валери Симеонов.
По думите на Каракачанов това се разигравало вече 14 години и резултатът бил „геврек” и „нула”.
Двама генерали също бяха допуснати да се изкажат от трибуната – те  подкрепиха ускоряването на модернизацията на Военновъздушните сили.

Очаквайте подробности