Броят на заразените от морбили в Бургас расте. Има ли опасност от епидемия? 

Само за една седмица са регистрирани два нови случая


Болните от морбили в Бургаска област станаха 6

Увеличава се броят на заразените от морбили в Бургаско. Само през миналата седмица – в периода 22.04-28.04 2019 г., са регистрирани два нови случая, показа справка на Флагман.бг. 

С тях общият брой на пациентите от началото на годината става 6. 

Статистиката е шокираща, тъй като през последните години почти нямаше регистриран случай в Бургас и областта. Единственият от 8 години насам бе през лятото на миналата година. Заразената бе млада украинка, работеща в Слънчев бряг. 

Проблемът с болните от морбили в страната става все по-сериозен. Предполага се, че заразата е дошла от съседни държави, където има епидемия, хиляди са починалите от болестта. У нас опасност от епидемия все още няма, успокояват специалистите.

Морбили, или дребна шарка - както е известна още болестта, е ваксионнопредотвратима инфекция. Предава се по въздушно-капков път. Децата се ваксинират срещу морбили още от ранна възраст. Но ако човек не е имунизиран и има контакт с пациент, вероятността да се зарази е 100 %. Ако има ваксина срещу морбили - значително малък, но дори и да се случи, протича по-леко.  
 


В категории: Здраве