БСП не е обсъждала Живко Табаков като кандидат за кмет на Бургас, взира се в собствените си редици

Безспорният авторитет на БСП Прокоп Паскалев разби идеята на Табаков, която вече е входирана за идната сесия


Столетницата в Бургас тръгна със сериозен натиск за спечелването на евровота

Един от популярните общински съветници на опозицията в Бургас – отцепилият се от Реформаторския блок, представител на Движение България на гражданите Живко Табаков днес стана повод да бъде обсъждан по време на пресконференцията, която се провежда в централата на БСП на ул.”Фердинандова” 65.

По време на брифинга двамата червени общински съветници Чанко Мирчев и Радослав Петков информираха чрез журналистите обществеността, че са стопирани по всякакъв начин от председателя на местния парламент Костантин Луков от ГЕРБ да защитят интересите на живеещите в голямото бургаско село Равнец.

На практика докладните им записки за подобряване на инфраструктурата на селото са били суспендирани и по тази причина двамата алармират за безпокойството си, че не могат да работят ефективно за хората.

Равнец е сред големите населени места и за избирателите там предстои ожесточена битка още на евроизборите между БСП и ГЕРБ. Там от ремонт се нуждаели тротоарите пред училището, окаяната ограда в съседство с река Чакърлийска, застрашаваща при бедствие живота на хората, както и много от улиците.

Възлов момент от пресконференцията обаче се оказа изявление на Прокоп Паскалев – председател на комисията по местна политика в Общинския съвет на партията, считан за един от доайените на столетницата в съвременната й история.

Безспорният авторитет Прокоп Паскалев, който е бивш председател на местния парламент отсече, че снощи е имало заседание на ръководството на БСП, на което категорично е отхвърлена възможността да се подкрепя идея за избор на районни кметове в Община Бургас. Той каза, че Законът за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) дава достатъчно възможности общината да се управлява безупречно и в този вид – с назначаване на районните кметове от общинския кмет. Имало само един недостатък в този закон и той можел да се преодолее с известни допълнения – по отношения на възможността на общинските съветници да осъществяват достатъчно ефективен контрол върху разходването на общинските средства от кметската администрация.

Извършихме сериозен анализ на това, което бе предложено и на докладната на кмета Димитър Николов, който няма, очевидно нищо против да се въведе изборност на тези длъжности и сме категорични, че подобна промяна иска широко обществено обсъждане и ако се въведе в този вид на предложението това означава да увеличим броя заетите в администрацията, които ще издържаме, но няма да намали корупцията”, каза Паскалев.

Припомняме, че идеята за въвеждане на изборност за кметове по райони е на общинския съветник Живко Табаков, за когото не е тайна, че е сред потенциалните кандидати за кмет тази есен.

Флагман.бг разполага с информация, че Табаков е оглеждан от определени кръгове на БСП в столицата като независима кандидатура, която би могла да обедини широк кръг от избиратели, за да се стигне до балотаж срещу Димитър Николов в края на октомври.

БСП и не крие, че наред с оглеждането на вътрешен кандидат-кмет за Бургас, се търси и обществено значима местна личност, която партията би подкрепила, за да получи общински съветници в бъдещия местен парламент.

С отхвърлянето на гръбнака на бъдещата предизборна кампания на Табаков обаче към този момент вероятността да бъде припознат като кандидат на БСП Живко Табаков граничи почти към нула. На въпрос на Флагман.бг.

Дали Табаков евентуално би могъл да бъде подкрепен, Паскалев отговори така: „Ние имаме силни личности в самата партия, рано е да отговорим окончателно дали си струва да подкрепяме независима кандидатура. Такъв вариант би бил приемлив за нас само, ако кандидатът ясно и категорично заяви, че ще изпълнява нашата програма”, каза Паскалев.

Живко Господинов, общински лидер на БСП Бургас, отвърна на въпроса ни още по-ясно: „Имаме указания от националното ръководство към този момент да се концентрираме върху спечелването на евроизборите. След това ще започнат номинациите за кметове. Искаме нашият кандидат да излезе с ясна визия за бъдещето на общината”.

Той все пак открехна леко завесата и разкри себе си. Ако общинското ръководство не намерило достойно кандидатура, то отговорността трябвало да се поеме от самия общински председател на партията – в смисъл, че той трябва да излезе напред като кандидат за кмет.

Към момента на масата за обсъждане бяха две имена от кухнята на БСП – на народните представители Николай Тишев и Димитър Стоянов. Те обаче са в доста неприятна ситуация, тъй като имат поставено условие от "Позитано 20" – ако искат да започнат лична кампания трябва да подадат оставка от парламента.

В подобна незавидна ситуация е и народният представител Тодор Байчев в Карнобат, който също се спряга за евентуален кандидат-кмет на БСП.

На пресконференцията днес присъстваха днес председателят на БСП Бургас Живко Господинов, двамата общински съветници Радослав Петков и Чанко Мирчев, както и доайенът Прокоп Паскалев


В категории: Политика