Бургас през 2018 г.: Ето как се разви градът през последните 365 дни

Флагман.БГ ви съпровожда назад във времето, за да припомни най-успешните и вече постигнати проекти


От ремонта на бул. „Алеко Богориди” до нови бъдещи инвестиции – морският център скоростно се отправя към нови висини



Бургас – вторият по големина град по българското Черноморие и сочен за новата морска столица, претъпря сериозни метаморфози през 2018 г., която бързо се превърна една от най-важните за морския център през 21 век. От ремонта на най-любимата пешеходна зона – бул. „Алеко Богориди” до откриването на директни въздушни маршрути от Бургас до няколко града в Европа. Флагман.БГ ви съпровожда назад във времето, за да ви припомни какво бе постигнато и подобрено в града през последните скромни 365 дни.
Цялостното обновление на бул. „Алеко Богориди”Сред всички промени в града може би най-важната е тази. Открит официално на 24 май т.г., булевардът, който не само е любим на бургазлии и гости на града, а е и важен в цялостния туристически маршрут, минаващ от центъра на Бургас, през морската и до о-в Света Анастасия. Той на практика е рекламното лице на морския град и като такова – от години заслужаваше да получи новата си визия.



Сега той е напълно обновен – с нови плочки, павирани участъци, ново улично осветление, уеднаквена визия, съобразена с историята си, с красиви арт инсталации, карта на Стария Бургас от началото на 20 век, с места за отдих и зеленина – фактори, които несъмнено превръщат бул. „Богориди” в една от най-впечатляваащите пешеходни улици в България.

Редом с него, по проект на Общината, бяха обновени и повечето перпендикулярни с булеварда улички. Ремонтите на някои от тях продължават и днес, но тези, които вече са готови, определено вдъхват нов живот на атмосферата в града и дават надежда за бъдещето развитие на центъра като място за поети, писатели, фотографи и хора на изкуството.
Закритият плувен басейн в жк „Славейков”Парк Арена ОЗК – несъмнено в списъка с най-значими нови сгради в Бургас. Уникалният закрит плувен басейн бе открит на 11 май т.г., като официалната церемония съвпадна неслучайно с началото на квалификациите за Европейското първенство по водна топка за юноши. Не само уникалната архитектура на обекта привличат погледите на бургазлии – басейнът е с олимпийски размери, дълбок от 2 до 3 м и дълъг 50 м. В самата сграда има 1200 седалки. Мястото, което някога местните свързваха със зловещото убийство на Георги Мечката в края на миналия век, днес има съвсем нова визия.



На територията на закрития плувен басейн има тенис кортове, спортно игрище с три терена, както и фитнес зала с уреди от най-ново поколение. На разположение на посетителите има парна баня и сауна, както и зона за отдих с възможност за занимания на открито – йога, аеробика, каланетика, футбол, танци и други. Това несъмнено превръща мястото в своеобразен център на спорта в Бургас и показва желанието на администрацията да продължи политиката си на развитие по отношение на спорта в Бургас. Догодина пък предстои откриването на най-голямото бижу в града – конкуриращият се с „Арена Армеец” и в известни отношения превъзхождащият я комплекс „Арена Бургас”.
Ryan Air откриха директни полети от Бургас до няколко европейски градаБургас е туристически град, разполагащ с летището, над което небето е най-чисто през годината в Европа. Тук полети могат да излитат и кацат почти през всички дни, тъй като метеоролигчните условия го позволяват. Като такъв, логична стъпка бе от аеропорта, намиращ се в кв. Сарафово, бургазлии директно да могат да пътуват до Европа, вместо да се налага да ползват летището в София, Пловдив или Варна. През 2018 г. тази мечта се осъществи.

Нискотарифната ирландска компания Ryan Air осигури директни полети до няколко важни града в Европа, като така градът отчете и 50 % ръст при хотелиерите в сравнение с миналата и по-минала година.



Заради глобалното си преструкторириране обаче от компанията обявиха, че полетите ще се извършват само през активния туристически сезон, което има сериозна логика, тъй като интересът към Бургас не е толкова голям през зимата, колкото през лятото.

Несъмнено обаче това е една чудесна първа стъпка към продължителното развитие на града като туристически център.
197 санирани блокаБургас е лидер в санирането – този факт е неоспорим и лесно доказуем, тъй като през последната година на територията на морския град броят на успешно санираните блокове вече е 197, сключените договори са общо 205, като по последните 8 сгради текат строителни работи.
От внедрените мерки за енергийна ефективност се възползват близо 40 хил. души, а в Бургас кампанията включи и специален надзор, който да направи жилищните сгради в различните комплекси лесно разпознаваеми още от пръв поглед.



Два 18 етажни блока в жк „Лазур” дори станаха национална атракция с уникалната си визия.
„Магистралата” към Слънчев брягВажна част за развитието на туризма и бизнеса в Бургас е обновяването на пътната мрежа. Право в десетката тук удря откриването на четирилентовият път към Слънчев бряг, лентата на който бе официално прерязана на 15 юни – в началото на летния сезон. Дългоочакваният момент сложи началото на края на тапите по пътя за най-големия български курорт, които в месеците между май и септември буквално превръщаха пътуването в ад за хиляди ежедневно.



Комбинацията между новите въздушни линии на Ryan Air и обновения път несъмнено ще подсилят туризма и ще превърнат Бургас в още по-предпочитана лятна дестинация за стотици хиляди туристи от Европа и света.
Обновени училища и създаването на изцяло нова професионална гимназия2018 г. бе и важна за образованието в Бургас. Тя беляза откриването на нова професионална гимназия в града – ПГКПИ или гимназията по програмиране. Заедно с инициативата на Община Бургас да даде превес на средното образование и така да стимулира младите да намират работа по-лесно, новото училище се превръща в център на желанието на активната  администрация да преобрази икономическия облик на Бургас и най-накрая да премахне грозният прякор, поставен в последните години – „Градът на учениците и пенсионерите”.



По проект бяха започнати и важни ремонти във вече съществуващи училища в Бургас. Сградата на Автотранспорта, бе напълно съборена и построена наново, а към нея дори в момента се строи външен закрит физкултурен салон. Такъв вече бе изграден и в най-старото школо в Бургас – елитната Търговска гимназия, където от години учениците нямаха възможност да практикуват ефективно спорт през зимата. Физклутурен салон се строи и в двора на СУ „Иван Вазов”/ПГЕЕ, а ремонти по материалната база се извършват в ПГМЕЕ/Механото, както и в ПГТ/Тоха, където съответно се обновяват помещенията за практика.
Нови инвеститориПоследните 365 дни белязаха и серииозен интерес от страна на инвеститори към Бургас. Два са основните проекта, които предстои да бъдат започнати, но и двата са за огромни произовдствени дейности, които ще открият стотици нови работни места. Става въпрос за многомилионния инвестиционен проект за изграждането на завод за производство на влакови колела и задвижващи системи, както и за проекта за производство на акустични панели и кино техника. За двата се говори още от средата на 2018 г., като дори към момента важни дейности за започването им се извършват между представители на фирмите и администрацията.



По всяка вероятност новите заводи на Бургас ще се намират край новооткритата ул. „Крайезерна”, където ще бъде обособена специализирана индустриална зона.

В категории: Бургас