Знаете ли, че името Норвегия означава "път към Севера"? А това, че в страната има над 450 000 езера, а на нейна територия има град, в който е забранено да се умира?

 Според много хора една от най-красивата страна в Скандинавието е именно Норвегия. Уникалната ѝ природа и високия стандарт на живот привличат тълпи от туристи, жадни да се насладят на нейното великолепие.

В следващите редове ще представим някои от любопитните факти за страната, а в галерията ще откриете едни от най-красивите гледки в Скандинавието.

Смелчаци проникнаха в мистичен "затвор за джинове" ВИДЕО и СНИМКИ

- В Норвегия често оставят бебетата да спят на открито и при минусови температури. Родителите там смятат, че спането на чист въздух е изключително здравословно за децата.

- Норвегия е една от страните, в които се продава най-скъпото гориво, въпреки че в страната има солидни залежи на петрол.

- Кралство Норвегия е една от най-богатите страни в света.

-Жителите ѝ традиционно заемат челните места в класацията на най-щастливите хора на планетата.

- Кралската армия на Норвегия има един необикновен войник в редиците си. Кралският пингвин Нилс Олаф е полковник в армията и неин талисман. Той живее в зоологическата градина в Единбург.

Разходка до Тибет и приказен параклис само на 35 км от София

-Всички знаем, че родината на сушито е Япония. Сушито със сьомга обаче е идея на норвежците.

-През 1980 г. започва разширяване износа на морски дарове и норвежка делегация предлага на японците да използват сьомга при направата на суши.

- В малкия град Лонгирбюен е забранено да се умира. 

-В Норвегия можете да получите по-тежко наказание, ако ви хванат да карате с превишена скорост, отколкото за притежание на наркотици.

-От 1901 г. в Осло се провежда церемонията по награждаването с Нобелова награда за мир.

-Норвегия е един от най-големите потребители на кафе в света. Ежегодно норвежците консумират по почти 10 кг кафе на човек.

-В супермаркетите в Норвегия на щандовете с алкохол може да намерите само бира и сайдер. За да се сдобиете с друга напитка с по-висок градус, трябва да посетите специализиран магазин, наречен Vinmonopolet.

-Неофициалното национално ястие e замразена пица Gransiosa. Очевидно норвежците са огромни фенове на замразените пици, защото консумират около 24 милиона от тях всяка година.

-В Норвегия се намира и най-дълбокият подводен тунел. Неговата дълбочина е 287 м.

 

-Норвегия е родината на ските. Думата „ски“ на норвежки език означава „парче дърво“.

-В Норвегия има около 450 000 езера.