Село Плана – християнство, будизъм и куп невероятни гледки се разкриват само на 35 километра от София.

Разходка до Тибет за уикенда и то само на половин час от София. Там се намира единствената в България будистка ступа. Тя е построена през 2015 г. и привлича както последователи на учението на Буда, така и много чужденци, сред които и хливудската звезда Силвестър Сталоун.

Този будистки монумент разкрива 360-градусава гледка към четири планини - Плана, Витоша, Верила и Рила. Според традицията ступите изпълняват желанията на хората с добри намерения и защитават света от бедствия и конфликти.

Ступа „София” е построена през 2015 г. от българския клона на "Диамантения път на будизма", което е официално регистрирано вероизповедание у нас. За ритуала за освещаване на монумента в България идват Лама Оле Нидал и високопоставения Шераб Гялцен Ринпоче от Непал.

Будизмът е четвъртата по влияние религия в света. В България последователите й са около осемстотин.

Самотният параклис Свети Киприян е обгърнат от невероятна гледка. А самият той спира дъха и ни пренася на друго място. Малката бяла конструкция притихнала под вековно дърво.

Параклисът е сравнително нов – построен е преди 10-на години с доброволния труд на местните. Кръстен е на Свети Киприян, който преди да приеме светото Кръщене,  бил магьосник. Затова хората вярват, че светецът помага за изцеление на душевните им терзания и че разваля магии и зли уроки.