Бургас ще има своята уличка на занаятите, „Ал. Константинов” ще е мястото на арт бохемата в града

Според Регионалната занаятчийска камара мястото е перфектно - в центъра на града, и ще запознае туристите със старите занаяти


Тя ще бъде изградена до началото на идващото лято



Бургас ще има своя улица на занаятите още това лято, централната „Алеко Константинов“ се превръща в такава. Това заяви по време на общественото обсъждане на Бюджет’2019 в НХК зам.-кметът по строителство, инвестиции и регионално развитие инж. Чанка Коралска.

Тя разясни пред събралата се аудитория, че проектът е обезпечен със собствени средства на общината, но и чрез външни програми за финансиране, по които се кандидатства в момента. Очаква до началото на туристическия сезон проектът да бъде реализиран. 

„Чрез проекта ще се стимулират занаятите в града и занимаващите се с това“, допълни Коралска

Флагман.бг припомня, че след близо десетилетие борба изграждането на занаятчийска улица в Бургас получи зелена светлина към днешна дата. Предложението бе на Регионалната занаятчийска камара.

Подкрепяте ли тази идея? Браншова камара иска занаятчийски комплекс в Бургас

В началото на февруари м.г. бе проведена и среща по инициатива на председателят на Комисията по туризъм Живко Табаков с Майя Стоянова от Регионалната занаятчийска камара в Бургас във връзка с казуса. По време на срещата присъства и главният архитект на община Бургас Веселина Илиева.

Тогава една от идеите бе комплексът да се намира на ул. "Алеко Константинов" в центъра на Бургас, но архитект Илиева обясни, че това няма как да се случи, тъй като улицата е част от пешеходната зона "Александровска-Богориди".

Ето къде може да бъде изграден занаятчийският комплекс в Бургас (СНИМКИ)

Очевидно към днешна дата решение е намерено и Бургас все пак ще има улица на занаятите, която ще бъде изградена на въпросното място.

Улица  „Алеко Константинов“ в Бургас има богато и прелюбопитно минало. След 1860 г. тя се намира на входа на Бургас откъм пл. „Тройката“, постепенно се обособява като важна за търговията в града, за да стигнем до актуалния към днешна дата проект за нейното развитие.

Само във Флагман.БГ! Вижте богатото минало на ул. „Алеко Константинов“ в Бургас (СНИМКИ)

В категории: Бизнес , Бургас