Бургас № 1 в България по брой нови жилищни сгради

85 са новите сгради в област Бургас, влезли в експлоатация през първото тримесечие на годината


Варна и Пловдив също са в челото на класацията, на дъното са Видин и Силистра

Бургаска област поведе в класация за нови жилищни сгради. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Те са за въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища през първото тримесечие на 2019 г.

Според предварителните данни най-много такива сгради има в област Бургас – 85. На второ и трето място са Варна и Пловдив – съответно 82 и 77 сгради.

Общо за цялата страна новите жилищни сгради са 635, а жилищата в тях са 2453. Спрямо първото тримесечие на 2018 г. ръстът е съответно с 11,4% и с 59,8%.

Бургас може да води по брой нови сгради, но Варна е номер 1 по брой жилища.

В северната морска област жилищата са 537, докато в южната са 350. По този показател Бургас е изпреварен и от Пловдив (408).

На другия полюс са областите Видин и Силистра, където в експлоатация са влезли едва по една сграда.

Статистиката за цялата страна показва, че новите сгради със стоманобетонна конструкция са 77,2%, с тухлена – 19,7%, с друга – 1,9%, и с панелна – 1,2%.

Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (73,9%), следвани от жилищните кооперации (16,5%).

В сравнение с първото тримесечие на 2018 г. се наблюдава увеличение в броя на новопостроените къщи, жилищните блокове и сградите от смесен тип, докато броят на новите вили намалява, посочват от НСИ.

По показателя „полезна площ” на въведените в експлоатация жилища лидери пак са Варна (40 616 кв. м.) и Пловдив (33 606), следвани от Бургас (26 951).

Полезната площ на жилището е сума от жилищна (стаи за живеене, спални и т.н.) и спомагателна площ (антрета, бани, тоалетни и др.)

Статистиката се базира на информация, подавана от общинските администрации.


В категории: Животът