Бургаски депутат роптае заради „свирен мач” по приватизация в полза на изба „Старосел”

"Хайде тази процедура първо да пробваме да я пуснем на явен търг - да се види, без да е уговарян мачът предварително, както е в този момент", каза Йордан Апостолов


Парламентът разреши продажбата на обособени части от ВМЗ-Сопот

Бургаски депутат от „Обединени патриоти” (ОП) възропта заради „свирен мач” по приватизация на имоти на ВМЗ-Сопот.

Днес парламентът прие решение, с което разреши продажбата на обособени части – собственост на държавното дружество.

Шуменският депутат от ГЕРБ Димитър Александров защити предложението, чийто вносител е Министерският съвет.

Александров изрази надежда, че ще се намери инвеститор, който да купи тези обособени части, тъй като това би довело до повече приходи, данъци и работни места. Депутатът от ГЕРБ изтъкна и че имотите са в тежест на ВМЗ-Сопот и не са свързани с производствената дейност.

Това предизвика подигравателна реакция на бургаския народен представител от ОП и партия НФСБ Йордан Апостолов: „Тази сутрин бях в лошо настроение, трудно дойдох на работа, но колегата ме разведри. Добри мотиви за продажба на 1024 декара терен – сбор от парцели с обща площ 1024 декара около избата „Старосел”. Добри мотиви, че няма как „Вазовските машиностроителни заводи” – стожерът на българската икономика, да си плащали данък-сграда, такса-смет и едва ли не този данък-сграда и такса-смет тежат на ВМЗ. Зарадвахте ме, колега, зарадвахте ме за „държавническото” мислене – да осигурим на някой площадка от над 1000 декара, за да си разшири бизнеса”.

По думите на Апостолов - няма нищо лошо да се разширява бизнесът в България, но не по този начин.

„Хайде тази процедура първо да пробваме да я пуснем на явен търг;  да се види, без да е уговарян мачът предварително, както е в този момент, през заявено инвеститорско намерение пред Министерски съвет, защото този мач в момента е свирен. И няма смисъл тук, от трибуна да ни убеждавате колко била важна приватизацията на терени с отпадната необходимост. Обаче терени с отпаднала необходимост в Шумен и терен с отпаднала необходимост в Старосел, където има докарана минерална вода от 3,5 км в областта на тая площадка – докаран тръбопровод с дебит над 8 литра в секунда гореща минерална вода, в близост до тази площадка… няма нужда да ни убеждавате колко е важна приватизацията”, коментира иронично Йордан Апостолов, след което заключи: „Надявам се, че от ГЕРБ ще видим адекватно отношение при гласуването”.

Проектът бе подкрепен от едва 63-а народни представители – само един повече от днешния кворум от 62-а гласа за взимане на решения. Двама бяха „против”, а 12 – „въздържал се”.

Другият бургаски депутат от ОП Христиан Митев – също представител на НФСБ, поиска прегласуване, явно с надеждата, че ще преборят ГЕРБ.

При него се увеличиха противниците на проекторешението – 3-ма „против” и 15 „въздържал се”. Повече обаче бяха и гласувалите „за” – 73-ма. Така решението за приватизация бе одобрено.

Процедурата по продажбата се очаква да се проведе през Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.


В категории: Политика