Бургаски завод приватизира шест съседни терена в Промишлена зона "Север"

Терените се намират около "ЛЕО - Бетонови изделия", което ще може да разшири дейността си


Единствено "ЛЕО - Бетонови изделия" на бизнесмена Иван Димитров се явило на търговете 

Държавата успя да приватизира шест имота в бургаската Промишлена зона „Север”. Както „Флагман” съобщи, през последния месец стартира масирана разпродажба на парцели по инициатива на областния управител.

В периода от 5 април до 8 май 2019 г. се проведоха осем търга с явно наддаване за продажбата на имоти – частна държавна собственост от област Бургас. Седем от тях бяха успешни, а на един не беше подадена оферта и не се проведе, съобщиха след запитване на „Флагман” от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Едната от сделките, за която вече информирахме, е за парцел в Слънчев бряг, закупен от старозагорската фирма „Фидий”.

Всички останали шест успешни търга са за имоти в бургаската Промишлена зона „Север”. На всички тях се е явил само един кандидат – бургаската фирма „ЛЕО – Бетонови изделия” ЕООД.  

Справка в Търговския регистър показва, че дружеството е със седалище именно в промишлената зона.

Шестте парцела са със сборна площ 7247 кв. м. Общата цена, която купувачът ще плати за тях, е 457 000 лв. с ДДС.

Пред „Флагман” собственикът на „ЛЕО – Бетонови изделия” Иван Димитров каза, че се е опитвал от 15 години да закупи терените, които се намирали около неговия завод.

Те били единствените, които граничели с фабриката му и чрез които можел да разшири дейността си.  

„Тези 19 декара, които ние притежаваме като производствена база, не ни стигат, защото ние се развиваме постоянно”, коментира г-н Димитров. Лошото било, че минали 15 години, за да може най-накрая да се задвижи процедурата по приватизация.

От 2004 г. бизнесменът подавал молби да купи терените, като минал през няколко областни управители – Любомир Пантелеев, Константин Гребенаров, Павел Маринов. Едва при сегашния – Вълчо Чолаков, нещата се случили.

Според Иван Димитров определените от АПСК цени обаче били по-високи от реалното и ако терените не граничели със завода му, изобщо нямало да прояви интерес към тях.


В категории: Бургас