Бургаският апелативен съд е на челните места в България по бързина и ефективност

Председателят на Бургаския апелативен съд Деница Вълкова даде отчет за дейността през 2018 г.


Това ясно показва, че в институцията има добра организация и се работи изключително бързо и прецизно

Съдилищата от Апелативен район-Бургас предоставят на гражданите качествено правосъдие в разумни срокове. Това обяви председателят на Апелативен съд-Бургас - съдия Деница Вълкова. Вълкова направи кратка презентация за основни резултати и акценти от работата на Апелативния съд,  окръжните и районни съдебни звена за миналата 2018 г.

„Отчитаме незначително намаление на постъпилите дела, като по показателя срочност успяваме да отчетем устойчивост и изключително добър резултат на челните места в страната“, каза съдия Вълкова. Тя поясни, че на практика част от съдиите са приключили по-малко на брой дела спрямо м.г., но са отделили повече време за решаването им. „Това е така, не само заради честите случаи на некачествено законодателство, на неясни редакции на законови разпоредби, приети текущо, но и поради констатирана свръхдинамика в законодателството и безпрецедентна тълкувателна конкуренция в дейността на Върховния касационен съд и Народното събрание“, допълни Вълкова. 

В тримесечен срок са свършени 96% от всички дела на Апелативен съд-Бургас и по този изключително важен показател се прави категоричен извод за устойчивост на постигнатата бързина в работата на съда. Тя се дължи на създадената добра организация по предварителна подготовка, проучване, насрочване и срочното решаване на делата. 

По традиция председателят на Бургаския апелативен съд посочи още, че България е една от страните-членки на ЕС, на които отнема най-малко време за решаването на граждански, търговски, административни и други дела. 

Почти 90 % от въззивните наказателни дела са приключили в тримесечен срок, стана ясно още от презентацията на Деница Вълкова. При другите забавянето се дължи на посочените обективни затруднения, както и на претоварените графици на софийските защитници. „Все по-често настояваме да се използва възможността, която ни дава НПК за разпит чрез видеоконференция или телефонна конференция“, обясни административният ръководител на АС – Бургас. 

Съдия Вълкова добави, че занапред Бургаският апелативен съд вече ще има свой представител магистрат в Мрежата за международно сътрудничество по наказателни дела - заместник председателят и ръководител на наказателно отделение – съдия Пламен Синков, а от целия апелативен район ще са още съдия Георги Иванов от РС-Бургас, съдия Мартин Данчев - заместник-председател на ОС-Сливен и съдия Светлин Иванов от ОС-Бургас. „Това е особено важно за апелативен район като нашия, в който делата с международен елемент и със страни чужди граждани не са изключение“, подчерта съдия Вълкова.

По думите й качеството на работа в наказателно отделение на съда трайно се увеличава. Първият показател за това е, че намалява броят на оспорените пред ВКС актове на Апелативен съд – Бургас в съотношението постановени въззивни решения и присъди – обжалвани или протестирани въззивни решения. Проследени процентите в това съотношение намаляват всяка от последните три години: 74% -2016, 65%- 2017г. и 62% -2018г. Вторият показател е по колко върнатите от ВКС дела съдебните актове са оставени в сила. От цифрите е видно, че с всяка година намалява процентът на отменените и изменени актове и се увеличавва този на оставените в сила, които са повече от две трети от всички проверени дела от ВКС.

Бургаският апелативен съд заема челно място сред останалите апелативни съдилища по резултатите от решените граждански и търговски дела - 98 % от гражданските са решени в тримесечен срок, а частните граждански - 100 % са приключили в едномесечен срок.

По показателя срочност съдиите от търговско отделение на Апелативен съд – Бургас и през 2018 г. са постигнали отличен резултат въпреки усложненията по делата и увеличения обем приложения - 99 на сто от всички търговски дела са приключили в тримесечен срок.

Отчетените резултати установяват, че всички съдилища в апелативния район отговарят адекватно на очакванията за качествено и ефективно правосъдие в разумен срок, за което председателят  на Апелативен съд – Бургас изказа на съдиите и съдебните служители искрена благодарност.


В категории: Темида