Бургазлийката Донка Казакова: В хотела на семейство Лолови ме експлоатираха, а накрая не ми платиха дължимото

Донка твърди, че има да получава около заплата и неизплатени отпуски от семейство Лолови, които обаче поне формално нямат нищо общо с хотела, където е работила


Те живеят в техен свят, третират ни като роби, не проявяват никакво разбиране, категорична е Донка

Бургазлийката Донка Казакова алармира за проблемите при работата си в х.„Южна перла”, местността „Каваците” в Созопол.

Хотелът се управлява от фамилия Лолови, но те реално нямат нищо общо с него. Зарко Лолов е известен като „Оризовия барон”. Преди години той и съпругата му Румяна бяха издирвани по обвинение за престъпление против финансово-кредитната система, но доказателства не се събраха и те се оказаха чисти, след което се върнаха в България. Семейството развива успешен строителен и хотелиерски бизнес от години.

През лятото на 2018 година Донка Казакова кандидатствала по обява за рецепционистка в хотел „Южна перла”. Явила се на интервю при Михаил Лолов, син на Зарко й Румяна. Твърди, че се договорили на заплата от 1200 лева с обещание за целогодишна работа. Лолов й гарантирал, че ще я премести в хотел „Бургас”, след като приключи сезонът.

При подписването на трудовия си договор тя видяла, че вписаното осигурително възнаграждение било 640 лева, но тъй като това е обичайна практика в туризма.

Първото нещо, което е изненадало била практиката заплатите да се плащат след 50 дни работа. Управителката на хотела й отговорила, че прилагали този подход, за да не им бягат служителите.

Независимо от всичко нам има голямо текучество на кадри, защото отношението на семейството е отвратително. Съжалявам, че оставих да ме експлоатират по този начин”, каза Донка.

Тя твърди, че е карала 24-часови смени на рецепция, защото постоянно изнемогвали. Смятала, че ще получи извънреден труд, но до този момент нищо не било платено, не срещнала и разбира от семейство Лолови. По думите й се налагали глоби, без да е ясно за какво точно.

На мен счетоводителят ми обяснява, че съм имала глоби, защото били недоволни от работата ми! Питам защо ми го съобщават, след като свърши сезонът? Казват ми, че управителката разпоредила да ми намалят заплатата, без да ме информира по никакъв начин”, недоумява бургазлийката.

Тя дойде в редакцията на Флагман.бг, след като разбира какъв е резултатът от подадения от нея сигнал в Инспекцията по труда. От държавното учреждение не успели да открият представителят на фирмата. За седалище бил вписан офис на ул.”Уилям Гладстон” в Бургас, но там така и не намерили въпросната Теодорина Корсова, която представлявала фирмата. Хотелът също бил заключен.

Донка Казакова претендира за неизплатени възнаграждения от минимум 1000 лева. „Михаил Лолов веднъж ми вдигна телефона. Попитах го кога ще си взема парите, които съм изработила. Имам 16-годишен ученик, който трябва да подготвя и да подсигуря прехраната на семейството ми,самотна майка съм. Не искам съчувствие, а да получа заработеното си”, разказа Донка.

След последния разговор с Михаил Лолов, в който човешки му обяснила, че се нуждае от парите, защото има разходи, от които най-належащи 500 лева за учебници на детето й, се обадил счетоводителят и все пак й дал част от сумата, в случая – 500 лева.

Тя претендира за неплатена отпуска, както и за извънредния труд, който обаче й е ясно, че трудно може да го докаже и едва ли някога ще вземе парите си. "Те живеят в техен свят, третират ни като роби и се подиграват с труда ни", завърши Донка.

Флагман.бг предоставя право на отговор на семейство Лолови!


В категории: Созопол