Д-р Миндов: Грипът се развива мълниеносно и мачка като валяк

При взимане на тези препарати в първите часове може да се оправим за 24 часа, каза д-р Георги Миндов


При първите симптоми на грип вземете противовирусен препарат, съветва той

Грипът се развива мълниеносно и мачка като валяк. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.
След първите симптоми на грип – температура, гадене, болки в мускулите, вземете веднага противовирусни препарати, добави той.
При взимане на тези препарати в първите часове може да се оправим за 24 часа, уточни докторът.
„Не можеш да отидеш на лекар, защото се чувстваш смазан така, сякаш е минал валяк през теб. Незаконно обаче е да ви се дадат антивирусни препарати в аптеката без лекарско предписание“, заяви д-р Миндов.
Поне тройно е увеличен потока, добави той.
Лекарят разкри, че всички негови пациенти, които са се ваксинирали с четиривалентната ваксина преди зимния сезон, не са се разболели. Явно производителите този път са уличили щамовете, допълни той.
По повод смъртните случаи след усложнения от грип той напомни, че всяка епидемия води до смъртност, а най-засегнати са най-малките и възрастните с хронични заболявания – хората с по-слаба имунна система.
„Няма епидемия, при която да не се стига до жертви. Преди 100 години 1/5 от човечеството си е отишло заради испанския грип“, каза още Георги Миндов.

В категории: Здраве