Депутат проверил охраната на военно поделение, гард го посрещнал чак на излизане с думите „седа и пускъм чушмътъ”

Милко Недялков смята, че "Бат Секюрити" не си изпълнява удачно задълженията по охраната на военни поделения


Милко Недялков алармира за проблеми с опазването на огромни количества боеприпаси, Каракачанов му отговаря, че е "изключително прав"


Депутатът от БСП Милко Недялков извършил проверка на поделение в Ловеч и се натъкнал на проблеми с охраната. Това стана ясно на последния парламентарен контрол.
Докато задаваше въпроси на военния министър Красимир Каракачанов, той разказа за два случая.
„На 3 декември 2018 г. си позволих, въпреки че не ми е това работата, да вляза на територията на поделението. Бях спрян едва при моето излизане. Попитах човека, който беше в караулното: Вие какво правите там? Той каза: „Ми, е тай, тука трябва да седа и пускам чушмътъ (това е негов израз) за да не замръзне водата.“
Поделението се охранявало от частната фирма „Бат Секюрити”.


На 29 декември, когато срокът за отстраняването на допуснатите пропуски от страна на фирмата вече е изтекъл, е станал един много интересен инцидент, при който две, три момчета от съседно село отиват и почти се саморазправят с един от служителите на фирмата, който в същото време е в кабината за охрана. Битов проблем. Такъв битов проблем, който показва, че той е бил сам като охранител, имал е само една палка и не е успял да се справи”, коментира Милко Недялков.

Той каза, че на 2 ноември бил подписан последният договор по проведена през 2017 г. обществена поръчка, наречена „Сключване на рамково споразумение за охрана на войскови имоти и на военни формирования от състава на Съвместното командване на силите“, по пет обособени позиции.

Последният сключен договор е за охрана на войскови имоти, забележете, с боеприпаси и въоръжения. Бързо беше въведена фирмата, която беше спечелила – „Бат Секюрити“, в обектите – в 12 военни формирования на бригада „Логистика“. Оттогава при мен като народен представител постъпиха многобройни факти за това, че охраната не се осъществява спрямо сключения договор. На много места тя въобще не е въоръжена охрана, за което има и конкретни примери. Освен това качеството на услугата е на много ниско ниво, въпреки че Министерството на отбраната през 2013 г. е имало съвсем друга позиция по охраната на тези военни формирования, в които се съхраняват огромни количества боеприпаси. Тогава е заявено, че ниското заплащане на услугата – една минимална работна заплата, възпрепятства наемането на надеждни служители с необходимите качества и нагласи. От друга страна демотивира вече наетите служители да проявяват старание, инициативност и отговорност при изпълнение на функционалните им задължения”, каза още Милко Недялков.

Военният министър Красимир Каракачанов се обърна към депутата, като му обясни, че бил „изключително прав”.

„Прояви на опити за грабежи и на вандализъм в подобни обекти не са рядкост. Това трябва да се знае.
В случая, който Вие конкретно цитирате – той не е само в района на Ловеч, а и на други места, свързани с тази фирма – действително предизвиква не само опасност за съхраняването на собствеността на имуществото на Министерството на отбраната, но както Вие много правилно казахте – ако тази собственост не бъде надеждно охранявана, натам се насочват едни определени групи от населението с ясната цел да грабят. Това създава несигурност и опасност за живеещите в близост хора от съседните населените места”, заяви военният министър.

Според Каракачанов един от вариантите за изход от ситуацията е охраната да се извършва от фирма „Моба” ЕООД, която е под шапката на Министерството на отбраната.

В категории: Политика