До 150 хиляди лева могат да получат рибарите от Поморие за развитие на поминъка си

Срещата бе водена от кмета Иван Алексиев, който е председател на Управителния съвет на сдружението, и Георги Петков, изпълнителен директор


Мерките, по които може да се кандидатства, бяха представени пред Местната инициативна рибарска група в града

Среща с бенефициенти и други заинтересовани страни проведе Сдружението с нестопанска цел Местната инициативна рибарска група /СНЦ МИРГ/ - Поморие. Тя се състоя в залата на Общинския съвет в града.
На нея бяха представени в детайли основните мерки, залегнали в стратегията - подкрепа за иновации в рибарството и аквакултурите, диверсификацията на риболова с търговска цел или извън него, подобряване и използване на екологичните дадености и смекчаване на въздействието от изменението на климата, преработване на продуктите от риболов и аквакултури, както и подпомагане на млади рибари до 40-годишна възраст за започване на дейност.

Срещата бе водена от кмета Иван Алексиев, който е председател на Управителния съвет на сдружението, и Георги Петков, изпълнителен директор.

Безвъзмездната финансова помощ, която рибарите могат да получат, е от 50 до 150 хиляди лева, като съфинансирането от тяхна страна е 50%.

Така с европейски средства местните рибари могат да подобрят състоянието на лодките си, целия си рибарски инвентар, да закупят туристически корабчета, да зарибяват вътрешни водни басейни, да отглеждат аквакултури и много други дейности.

Представянето на Стратегията премина при голям интерес

На срещата рибарите изразиха задоволството си, че стратегията не е формално изработена, а в нея са залегнали абсолютно всички искания, които местната рибарска общност е поставила пред ръководството на сдружението.

В рамките на кампанията ще бъдат организирани още осем информационни срещи, на които ще бъде разяснена всяка отделна мярка.

За европейско финансиране ще могат да кандидатстват само физически и юридически лица, които развиват дейност и са регистрирани на територията на МИРГ Поморие.

Стратегията се осъществява с подкрепата на Европейски фонд за морско дело и рибарство, програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 година и Сдружението с нестопанска цел “Местната инициативна рибарска група – Поморие”.

 


В категории: Пловдив