„Добър министър” ли ще е Данаил Кирилов или ще е „предан на корупционния ред” – първи политически коментари



Лидерът на „Воля” Веселин Марешки, макар че продължава да твърди, че е в опозиция, бе сред първите, които обявиха подкрепа за предложения за министър на правосъдието Данаил Кирилов.

Кирилов е обект на много критики от правната общност, но за Марешки това явно не е проблем.

Попитан от репортери дали „Воля” ще подкрепи номинацията, той отговори: „Още от началото на мандата казахме, че ГЕРБ и Борисов са спечелили доверието на българските избиратели и имат право да си назначават който искат за министър, но след това носят и отговорността за тези назначения, но най-вече за техните действия, така че ние не може да кадруваме в Министерски съвет и авансово не можем да кажем дали е добър или лош на министерска позиция, така че най-вероятно ще подкрепим тази кандидатура.”

Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти” и партия ВМРО каза от своя страна за Данаил Кирилов: „Мисля, че е от хората, които е най-запознат с българското законодателство и с работата в българския парламент. Мисля, че ще е един добър министър, поне по нещата, които аз съм наблюдавал досега, когато той трябва да работи. Виждам как понякога му  налага и работи по 24 часа и не се отказва.”

След въпрос на „Флагман” дали кандидатурата е съгласувана с „Обединени патриоти”, Ангелов отговори: „Ами по нашето споразумение, което е с „Обединени патриоти” и ГЕРБ, всяка от партиите, когато прави промяна на определена позиция, си номинира съответния човек.”

След като бе попитан дали са научили за номинацията от новините, Ангелов отговори: „Казвам, че партия ГЕРБ има право да номинира министъра на правосъдието, защото така е по споразумение. А дали ще бъде избран, е друг въпрос, нали така?”

Коментар дойде и от извънпарламентарната формация „Демократична България”.

Един от лидерите й Христо Иванов коментира във „Фейсбук”: „Министърът на правосъдието трябва да може да бъде гарант за върховенството на правото и пазител на конституционния ред. И като компетентност, и като морален инстинкт, и като доказана лична независимост. Данаил Кирилов е доказал, че е абсолютно предан на корупционния ред и подчинен на върховенството на Борисов и Цветанов. Безпрекословно прокара всяка законодателна перверзия, поискана от Сараите, Банкя или Къщата с буквите. Единственото му постижение е, че успя да удари Фидосова в земята.

Да номинираш такъв човек в момента на скандала с апартаментите, който изкара на показ корупцията на ГЕРБаджийската партийна номенклатура, е или наглост, или отчаяние, но във всеки случай тотална загуба на връзка с реалността и интересите на държавата. Тази номинация трябва да бъде оттеглена или отхвърлена.

Не става!”

 

Очаквайте подробности