Емблематична фигура от бургаския ъндърграунд се разминава с тежка присъда за отвличане, засега

Ангел Кателиев(вдясно) днес имаше солидна защита - адв.Росен Кожухаров


Процесът срещу Ангел Кателиев днес така и не тръгна

Една от легендарните фигури в бургаския ъндърграунд Ангел Кателиев днес отново застана на подсъдимата скамейка. Създателят на пирамидата „Галакси“, която завлече спестяванията на много бургазлии в края на 90-те години, е подсъдим по дело за отвличане и нанасяне на средна телесна повреда, по което го грози от 7 до 15 години затвор.

Въпреки че случаят е от 2010 година, едва днес влезе в съдебна фаза, но много бързо излезе и се върна на изходна позиция.

Съдия Катя Господинова от Бургаския окръжен съд откри множество пропуски в обвинителния акт, както по отношение на персонализирането на вината на Ангел Кателиев, така и на другия подсъдим Димитър Пенчев. Заради това магистратът върна делото на прокуратурата.

Нямам нищо общо! Невинен съм и ще го докажа! Преди този ден дори не съм познавал Ангел Кателиев, дори не съм контактувал с него“, каза пред Флагман.бг един от обвиняемите Димитър Пенчев минути преди започване на заседанието.

Адвокатът му Веселина Василева е категорична, че прокуратурата е обвинителният акт има съществени противоречия, които ще накърнят правото на защита. Едно от тях било, че изобщо не е конкретизирано за какво деяние точно Пенчев е обвинен.

Действително от събраните материали в досъдебното производство става ясно, че Димитър е имал среща с Кирил Мищенко, който първоначално е бил един от обвиняемите. Мищенко за разлика от Пенчев и Кателиев, е признал вината си, изглежда за сметка на добра присъда, в случая условно наказание. Няма да е изненада, ако Мищенко, е основен свидетел на прокуратурата.

Другият подсъдим – легендарният бургаски фараон Ангел Кателиев се яви в съдебна зала със солидна защита в лицето на адв.Росен Кожухаров. Опитният юрист подчерта, че клиентът му веднъж е описан като поръчител, друг път като подбудител и трети път като помагач в отвличането на Христо Янев. В обвинението не били изложени конкретни факти и обстоятелства. „Подбудител е онзи, който умишлено е склонил друг да извърши престъпление, а в случая това не е доказано“, каза в съдебна зала адв.Росен Кожухаров.

Солидните аргументи на защитата бяха приети от съда и делото се върна обратно на обвинението, но наблюдаващият прокурор Ангел Ангелов е категоричен, че ще обжалва определението на съдия Катя Господинова, защото смята, че си е свършил достатъчно добре работата.

В случая с отвличането и побоя над Христо Янев от 2010 година, се намеси и името на Веселин Тодоров-Германеца, бащата на малката Алекс от Поморие, която бе убита преди пет години от Атанаска. Тодоров по-късно се спомина от тежък инфаркт и това е причината днес да не е сред обвиняемите.

Пострадалият Христо Янев и до днес има проблеми - не може да стъпва добре на десния си крак

Според държавното обвинение той е разпоредил на Ангел Кателиев да сплаши Христо Янев заради дълг, а Кателиев е поръчал на Кирил Мищенко да му доведе длъжника в офиса, за да „поговорят на четири очи“. Прокуратурата е категорична, че на Янев е нанесен тежък побой. Пострадалият твърди, че и до днес се може да се възстанови. 9 години по-късно той все още не може да върви нормално с десния си крак, посочва и проблеми с говора – започнал да заеква.

Днес той се опита да внесе граждански иск за около 40 хил.лева срещу двамата обвиняеми, но делото така и не тръгна по същество.

Очаква се развръзка в кратки срокове.

 


В категории: Темида