Ето защо Румен Радев не целуна пръстена на папата!

Президентът не е допуснал гаф при срещата с Папата
Тема в развитие
Ето защо Румен Радев не целуна пръстена на папата!Доброволец в храма „Свети Архангел Михаил“ ще готви на папата в РаковскиКоя е жената до папа Франциск с пазарска чанта и прилепнал черен клинПапа Франциск получи копие от иконата на Св. Богородица от НесебърХиляди българи чуха молитвата на Папата на живо в центъра на София
Екшън на метри от Папата! Задържаха мъж с пистолетПапата взе решение, което шокира всички, охраната се видя в чудоПапа Франциск започна обиколката си с папамобилаКакво каза Папата пред Светия синодПапата ни призова да протегнем ръка към мигрантите и да бъдем гостоприемниДопусна ли гаф президентът Румен Радев при срещата си с Папата?Бойко Борисов за Папата: Нали езиковата ми подготовка не е много добра...Папата вече е в България, ето как го посрещнахмеСнайперисти охраняват папатаКак бедният Хорхе стана папа Франциск? Провалена любов го праща при йезуитите3 часа по-рано на площада, ако искаш да видиш днес папата в СофияЗа какво трябва да внимава папата у нас и знаците в посещениетоВодят Папата и в Бежанския център във Враждебна, вижте цялата програма
виж още
скрий


Папският пръстен, носен на третия пръст на дясната ръка, е най-мощният символ на авторитета на Светия отец. Целуването му е традиция, за която се смята, че датира от стотици години и се счита за знак на уважение и послушание

Президентът Румен Радев не целуна ръка на папа Франциск при вчерашната му визита у нас, но това не е гаф на Държавния ни глава, както мнозина си помислиха. Даже напротив, пише Блиц.

Самият папа Франциск разясни мистерията защо в такива моменти отдръпва ръката си от опитващите се да целунат пръстена му поклонници с обяснението, че това е "просто въпрос на хигиена".

Говорителят на Ватикана Алесандро Гизоти разкри, че папата се притеснява от микробите и затова отдръпва рязко дясната си ръка. Онзи ден той бе подложен на това изпитание при гостуването си в римското кметство, но бе пределно концентриран и не допусна "пробив".

Консервативните критици на папата, разбира се, веднага го обвиниха в пренебрегване на вековната традиция. А 82-годишният глава на католическата църква бил "развеселен" от разгорещените спорове за целуването на ръка, посочи още папският помощник. Той добави, че папата "обича да прегръща хората и да бъде прегръщан от тях" и че е щастлив да позволи на хората да целунат пръстена му, когато става дума за малки групи.

Папският пръстен, носен на третия пръст на дясната ръка, е най-мощният символ на авторитета на Светия отец. Целуването му е традиция, за която се смята, че датира от стотици години и се счита за знак на уважение и послушание. Веднага след като папата умре, пръстенът му се унищожава, с което се демонстрира краят на неговата власт.

 


В категории: Политика