Финансист: Институциите не искат да влезем в Еврозоната, имаме нещо като обещание за годеж

Инфлацията не е проблем, не ни искат в Еврозоната по политически причини, каза Николай Василев


България все още не е подала заявление за чакалнята, разкри Николай Василев

Институциите в България не искат да влезем в Еврозоната. Затова и все още не е подадено заявление за чакалнята на Еврозоната. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ бившият министър на икономиката и на транспорта Николай Василев.
„Приказваме от 15 години за чакалнята на Еврозоната. Написахме обаче само нещо като писмо, в което даваме нещо като обещание за годеж“, добави той. 
„Ако ме питате мога ли да се закълна пред вас, че всички български институции много искат да влезем в Еврозоната, ще ви отговоря с „не“. Едно е какво казва човек и какво прави“, коментира финансистът. 
„Може да ни помогне за влизането в Еврозоната привличането на инвестиция на Фолксваген в конкуренция със съседните държави. Има много добри условия за целта – добро местоположение, членство в ЕС, стабилност, ниски данъци“, коментира Василев.
„България тръгна зле от началото на прехода. Страната ни бе много изолирано, провинциално място на картата на Европа. Сега се развиваме по-добре“, добави той.
„През последните години има подобрение. Харчим по-малко за храна като процент от общите доходи от преди. По-богатите нации се хранят по-добре, но имат висок доход и харчат малко за храна, докато най-бедните дават парите си предимно затова. Тенденцията е бавна, но положителна“, заяви бившият царски министър.
Бавно се модернизират жилищата, но хубаво е, че всяко следващо поколение ще живее по-добре от предното, добави той.
След като водещият Антон Хекимян цитира данните на Националният статистически институт, според които ръстът на инфлацията през март, е 3,6%, Василев каза, че това хич не трябвало да ни тревожи. 
„Не съм притеснен. За последните 10 години инфлацията е общо 16%, т.е. около 1,5% на година. Това е десетилетието с най-ниската инфлация за България. В Турция в момента има двуцифрена инфлация, но у нас заради валутния борд инфлацията е скромна. Ако България има 100 проблема днес, инфлацията не е сред тях“, коментира ексминистърът. 
Според него дефлацията, т.е. намаляването на цените, е по-страшен проблем.
„Тя води до стагнация и до икономическа криза като тази преди десетина години. Да има малка инфлация е нещо положително“, заяви Василев.
„3,6% не е драматично на фона на 30% вдигане на заплатите през последните три години. Ако има 10 причини, заради които България да не влезе в еврозоната, инфлацията няма да е сред тях. Въпросите са политически, т.е. свързани с това, че не ни искат в Шенген. 
Проблемите са в нашите телевизори. Трябва да демонстрираме промени в банковата система“, каза още Николай Василев.