Георги Икономов към еколозите: Извратено е да празнувате, курортите ще останат в застой

Държавата трябва да реши дали да има зимен туризъм или да няма, каза кметът на Банско


Ще си останем държава на опашката на ЕС, защото не можем да си използваме ресурсите, каза той




Българските курорти ще останат в застой заради решението на Върховния административен съд да отмени промените в Плана за управление на парк „Пирин“. Извратено е обаче еколозите да празнуват. Това каза пред камерата на БНТ кметът на Банско Георги Икономов.

Вчера петчленен състав на Върховния административен съд с 30 страници мотивирано решение разочарова хората в Банско.

„Разочарован съм не само аз, но цялата общност, но това бе предизвестено още с решението на тричленния състав на ВАС. В огромно недоумение сме как може да се игнорират действията, позицията, желанията и волята на цяла общност, които изразяваме повече от десет години“, коментира градоначалникът.

„Преди една година всички кметове от областта казаха, че трябва да има ски зона. Сега какво ще стане – застой както за Банско, така и за зимния туризъм, защото едва ли ще се намери нормален човек при тези трудности и проблеми, които се създават, да инвестира и да развиваме курортите“, добави той.

В същото време конкурентите ни в чужбина ще се развиват, ще ни приберат туристите и ние ще си останем държава на опашката на ЕС, защото не можем да си използваме ресурсите, подчерта Икономов.

„Не мога да коментирам мотивите на съда. Държавата трябва да реши дали да има зимен туризъм или да няма“, каза още той.

В категории: Животът