Гергьовден е, празнуваме Деня на храбростта

1000 военни ще излязат в центъра на София в Деня на храбростта. Ще бъдат показани над 50 танкове, бронетранспортьори, гаубици и колекционерски ретро машини.


Честит празник на всички именици!

На 6 май почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец. Той е един от най-почитаните светци в Източноправославната църква и мъченик за Христовата вяра.
На днешната дата страната ни отбелязва и Деня на храбростта и празник на Българската армия. 
1000 военни ще излязат в центъра на София. Ще бъдат показани над 50 танкове, бронетранспортьори, гаубици и колекционерски ретро машини от Втората световна война, съобщава Нова телевизия.
Парадът ще се проведе около храм-паметника "Александър Невски". Ще има и специално паркирана техника, в която децата ще могат да влязат.
Кулминацията на събитието ще бъде демонстрацията на авиацията. Ако няма гръмотевични бури, парадът в небето ще поведе хеликоптер Ми-24. 
Денят на храбростта и празника на Българската армия започва да се чества още с формирането на войските ни.
С указ от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст” - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ от 9 януари същата година се постановява честването на празника.
В Националния военноисторически музей ще има Ден на отворените врати. В празничния ден посетителите ще могат да разгледат безплатно най-новата изложба в музея – „На борда на флотската история“, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България.
Имен ден празнуват Георги, Гергана, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео и техни производни. Честит празник!