Голямата ни амбиция е изложбата на еротика в Бургас да се превърне в национална

Никой досега не е успявал да стигне със замах до толкова много автори от цялата страна, каза Митко Иванов


- Г-н Иванов, чия беше идеята за еротична изложба в Бургас?

- Идеята е моя, но много хора преди това са правили подобни изложби. Никой обаче не е успявал да стигне със замах до толкова много автори от цялата страна. Най-важното, което все още не сме постигнали, е да се утвърди подобна проява като национална и традиционна. Искрено се надяваме, че това ще стане.

- Много постен плакат направихте, какво беше това послание – силует на жена в гръб и бургаския мост – по-скоро навяващо за самоубийство, защо това?

- Не мога да се съглася с Вас, защото не е важно фигуративното, а усещането. Според мен, розовото небе е достатъчно ясно, както и розовите лъчи, които се промъкват през него. За мен постерът е изчистен и ясен, декларативен и в този смисъл смятам, че посланието беше ясно и стигна до много хора в града и в страната.

- Точно пред входа имаше голо женско тяло – снимка или рисунка е това?

- Момичето, което посреща зрителите в залата, е обявената вече и закачена в последния момент най-ранна, първа еротична снимка на град Бургас. Не е публикувана никога, не е показване никъде в пълния си блясък. Една демо версия беше показана в интернет, но беше покрита с толкова много лога, че зрителят не можеше да се наслади на тази красавица във визуалния смисъл на думата, разбира се. Ние имаме честта с разрешението на собственика на оригинала на фотографията за първи път да я представим.  Това е Петър Кесърджиев. Неговото намерение е тя никога и никъде да не бъде репродуцирана и показвана отново. Тоест с тази фотография реализираме един уникален момент.

- Тази жена през коя година е била снимана?

- 1926 г., т.е. скоро ще честваме неин 100-годишен юбилей. Неслучайно до нея закачихме мнение на дама от 2019 г., която се възмущаваше как е възможно някой да прави изложба, в която да представя еротика. Текстът е толкова хумористичен, че няма да мога да го цитирам целия, без да се задавя от смях.

- Известна ли е жената, която е на снимката? Тя наистина е впечатляваща.

- Не, надали тази дама се е хвалила после с подобна снимка. По-скоро разхождайки се на следващия ден по бул. „Богориди“, тя се е опитала да изглежда по друг начин и да запази дискретност. Това е от една страна. Второто – най-вероятно и авторът на снимката, известният отпреди 100 години бургаски издател Иван Ковачев, не е показвал тази снимка никъде. На гърба й е изрично отбелязано, че това е лична колекция на автора. Имаме почти пълна гаранция, че тя не е показвана никъде.

- Тоест тя не се продава?

- Можем да направим справка със собственика на фотографията. Но при всички случаи, ако той е готов да се раздели с това копие на фотографията, оригиналната снимка той в никакъв случай няма да я продаде, цената ще бъде висока и ще е съпоставима с една оригинална картина, гарантирам Ви.

- Тук има ли модели на реални жени, които са позирали?

- Има, да, но никой не ме е оторизирал да ги спомена. За няколко се сещам веднага.

- Мъже ли са авторите?

- Около половината от авторите са мъже, но за съжаление моделите са изключително жени. Като че ли очаквахме едно малко по-голямо разнообразие. Очаквах да видя абстрактна картина, която да бъде еротична. Например, номинирах Антон Гошев за награда, той получи и други номинации, но до награда не стигна.

- До кога ще продължи изложбата и каква е амбицията Ви?

- Опитахме се да стане малко повече от 2 седмици, до 24 май. Голямата ни амбиция е още след 2 години тази изложба да се превърне в национална и мисля, че ще успеем. Този изключителен интерес на автори от страната буквално за 10-15 дни, гарантира, че можем да привлечем доста хора само след две години.

- За първи път представяте еротични картини на Георги Баев?

- Да, включили сме три еротични картини, които не са показвани никъде, защото Георги Баев не работи еротика. Картините са били там и са горели при големия пожар в ателието му. За първи път се показват и се продават такива творби на Баев.

Очаквайте интервю със сина на гениалния бургаски художник Георги Баев – Иво Баев

Митко Иванов, заедно с председателя на Дружеството на бургаските художници Добрин Вътев (вдясно) и художникът и куратор на изложбата Лора Янева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




В категории: Просвета