Иво Христов в Бургас: БСП ще работи за унифициран европейски доход при победа на евровота

След като се говори за равен стандарт на живот, то минималната ставка на работната заплата би следвало също да се изравни, смята кандидат евродепутатът от БСП


Кандидат евродепутатът коментира възможността за предсрочни избори при победа за Столетницата на 26 май

Кандидатът за евродепутат от БСП Иво Христов, който днес е в Бургас, за да се срещне с членове и симпатизанти на Столетницата коментира, че според него вероятността за предсрочни парламентарни избори в България, ако БСП спечели евровота, е голяма. Това е така, защото хората, според него, са гневни. Бившият журналист смята, че ще избирателите ще гласуват против ГЕРБ и вероятността Столетницата да изпрати в Европарламента повече членове от управляващите е голяма.

„Всички видяхме апартментгейт, после скандалът с къщите за гости. Натрупаният гняв е огромен и очевиден, а тези събития само го бетонираха. Възможно е, но не и гарантирано, че ако БСП спечели изборите на 26 май, парламентът в България да се разклати и да стигнем до предсрочни избори“, прогнозира Иво Христов пред журналисти. Той отправи и предупреждение към основните политически опоненти – ГЕРБ. Ако те възнамеряват да употребят добре познатите си технологии за манипулации на изборния резултат, то тогава рискуват този гняв да се усили и дори проблемът да се интернационализира.

„България е част от Европейският съюз. Всеки проблем тук резонира и там и по тази логика „апартментгейт“ има отражение и върху ЕС. Давам ви пример – в България заплащането е ниско, а това значи, че хората, тръгват на гурбет из Европа. Така там се оказва натиск върху пазара на труда, а тук губим квалифицирани кадри“, каза Христов.

На въпрос по какво ще работи БСП ако спечели евроизборите, сред политиките се оказа и говорената от дълго време насам инициатива за уеднаквяване на минималните доходи в целия Европейски съюз.

Въвеждането на унифицирана европейска минимална работна заплата е нещо важно, тъй като напоследък се говори за уеднаквяване на стандарта на живот и условията на труд, смята той. Щом това е така, то би следвало и възнагражданието да е еднакво.

Водачът на бургаските депутати в НС Петър Кънев (вляво) и колегата му Николай Тишев (вдясно), спряган за бъдеще кандидат-кмет на Бургас, бяха на брифина с Иво Христов

Той призна, че въпрки това, че идеята звучи перфектно на хартия, все пак имплементирането й на територията на съюза би било трудно.

Той предупреди, че различките в трудовите възнаграждения в различните страни членки са огромни. Идеята за него е добра, но дали ще стане бързо е съвсем друг въпрос.

При евентуална победа на евроизборите на 26 май, председателят на стратегическия кабинет на държавния глава Румен Радев заяви желание да се ориентира към комисиите по международна политика и сигурност. „Аз съм човек на левицата – интересувам се предимно от социални теми, но тези две направления са много важни и смятам, че бих могъл да съм от полза за страната там“, заключи Иво Христов.