Изненада: Броят на заболелите от грип расте за последната седмица, но дали ще бъде удължена ваканцията?

Регистрирани са 493 случая на 10 хил.души - с 10 % над миналата седмица


Според директора на РУ на МОН в Бургас не е необходима нова ваканция
Броят на заболелите от грип в Бургас расте, показа справка на Флагман.бг в информационния бюлетин на Регионалната здравна инспекция.

За периода 14 януари – 20 януари с ОРЗ са регистрирани 493 случая на 10 хил.души при 451 преди седмица(7-13 януари).

Грипна епидемия се обявява при 455 регистрирани болни на 10 хил.души, но в случая такава вече е обявена и тя реално продължава до края на седмицата, а има сериозна разлика между грипна епидемия и грипна ваканция.

Обявяването на грипна епидемия не означава задължително ваканция. Пред Флагман.бг директорът на образователния инспекторат Виолета Илиева заяви в 17 часа, че според нея не е необходимо удължаване на ваканцията за учениците до петък, както може би мнозина от тях искат. В последните 6 дни учениците не ходеха на училище, част от преподавателите използваха електронната система за уроци, за да не изостават децата с учебния материал.

„От утре всички трябва да са на училище. Ще преброим децата, както и учителите. Ще предадем данните на РЗИ и ако има нужда ще заседава Щаба и ще вземе решение за нова ваканция, но това е малко вероятно”, каза Виолета Илиева. 

Експерти коментираха пред Флагман.бг, че данните на РЗИ може и да отчитат покачване на нивата на заболеваемост, но реално към днешна дата – 21 януари, вторник, тя е спаднала, а високите нива са заради първите три-четири дни на миналата седмица.


В категории: Просвета , Животът