Къде в Бургаско готвят русофилски шествия за 9 май

Безсмъртният полк в София на 9 май 2017 г.


В областния център, както и в Несебър, Поморие и Карнобат организирали "Безсмъртният полк"

Поне четири града в Бургаска област са записани да се включат във фактическо русофилско шествие на 9 май. Това става ясно от прессъобщение на фондация „Безсмъртният полк“.

Според организацията около 50 града в цяла България ще участват в шествия, които се провеждат от няколко години по подобие на тези в Русия.

„Безсмъртният полк“ се прави за първи път в държавата на Путин през 2012 г., като участниците носят георгиевски ленти и портрети на свои предци, участвали в т. нар. велика отечествена война.

Впоследствие и други държави, сред които и България, започват да организират такива шествия.

Според председателя на фондация „Безсмъртният полк“ у нас Павел Иванов, в събитията от четири години се включват и Бургас, Несебър Поморие и Карнобат.

„За Бургас, доколкото са моите спомени - върви по „Александровска“ до паметника на съветската армия. В стария Несебър правят всяка година Стена на паметта. Миналата година правиха шествие. В Карнобат по същия начин има поднасяне на венци до гробището. За Поморие не мога да кажа конкретно, много са градовете в страната“, коментира пред „Флагман“ Павел Иванов.

Според него на поканите отликвали и посолства, както и президентството. Те не участвали в Безсмъртния полк, но пращали представители за вдигането на знамената.

„Основните организатори сме ние, структурите на „Съюз соотечественники“, Движение „Русофили“, на ветераните“, изброи Павел Иванов.

Той увери, че наистина ще има представители на Съюза на българските журналисти, както е посочено в прессъобщението.

Не е за първи път. Българските журналисти са много активни като организация, защото в края на краищата това не е политическо мероприятие – категорично трябва да се подчертае. Специално Безсмъртният полк е абсолютно неполитическа дейност и в случая става въпрос за паметта на българи и на българския народ, както съответно и на руснаци, които живеят в България. Но ние тука сме ги изпреварили доста повече – в смисъл такъв, че нашата борба срещу фашизма и национал-социализма е доста по-широка като понятие и като времеви обхват. От тази гледна точка доста са наследниците на над 150 хиляди жертви – говоря за убити, ранени, пострадали от борбата и съпротивата преди 1944 г. И в случая почти всеки човек в България има свои предци, които са участвали в тази съпротива и затова не можем да ги делим по политически признак. Добре дошли са в шествието на Безсмъртния полк абсолютно всички хора без значение от тяхната политическа принадлежност“, заяви още Павел Иванов.

Според фондацията „Безсмъртният полк“ до този момент координатори са заявили шествия в над 50 града.

Прави впечатление, че изброените градове в прессъобщенията от миналата и тази година са едно към едно – няма нито един добавен или премахнат, което изглежда леко съмнително.


В категории: Политика