Как се реставрира една от най-старите къщи в Бургас? Като се събори и се пришиха още три етажа (СНИМКИ)

Истинска архитектура еклектика, сблъскваща стилове от 19 и 21 век


Проектът „боде” очите на бургазлии, изглежда абсурдно


В края на октомври 2017 година Флагман.бг алармира, че тихомълком бе съборена една от емблематичните и най-стари къщи в сърцето на Стария Бургас – тази на ул.”Александър Батенберг” 26.

Тогава буквално за няколко дни багери сринаха със земята 130-годишното здание, изградено от известния бургазлия Киряко Щерианиди в края на 19-ти век.

Събориха знакова 130-годишна сграда в сърцето на Стария Бургас

Къщата действително бе в много лошо състояние, но показваше автентичния дух на града отпреди век.  Това беше едно истинско бижу, което ако се реставрира, както трябваше, щеше да е богатство за Бургас, категорични са историци.






А къщата можеше да се реставрира в този вид - подробности тук

Година и три месеца по-късно бургазлии видяха резултата от „реставрацията”. Фасадата действително е възстановена в автентичния й вид, но…над основното крило на къщата са пришити още три етажа – истинска архитектурна еклектика, защото стилът е подходящ за 21-век, а не за края на 19-и.

Стана ясно кой събори вековната къща на входа на Морската градина в Бургас, известен бизнесмен е!

Възложител е бургаската фирма „Интеркомплект-Г”, собственост на строителният предприемач Тодор Гаджуров, който развива мащабен бизнес и има участие в още няколко строителни фирми(ВИЖТЕ ТУК)

В категории: Ретро Флагман , Бизнес