Какво е бъдещето на образованието и как изкуственият интелект ще промени сектора

Темите бяха обсъдени на образователен форум в Бургас, който събра стотици експерти


Много от кметовете предпочитат да инвестират в по-видими сектори, а трябва в образованието - процес, чиито плодове ще се берем след години, каза кметът на Бургас Димитър Николов

Бургас се превърна в център на просветата и събра на едно място десетки експерти, за да обсъдят развитието на образователната система в България. Форумът е част събитията, включени в платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“ и се проведе в Експоцентър Флора, чиято зала се оказа тясна за присъстващите.

Специално за дискусията в морския град пристигнаха евродепутатът Асим Адемов, министърът на образованието Красимир Вълчев, народните представители от ГЕРБ Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Ася Пеева, Диана Саватева и Галя Желязкова. Във форума се включиха и кметовете на Бургас – Димитър Николов, на Поморие – Иван Алексиев, на Приморско – Димитър Германов, на Малко Търново – Илиян Янчев, ректорите на двата бургаски университета – „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Магдалена Миткова, както и на Бургаския свободен университет проф. дпн Галя Христозова. Присъстваха още заместник областните управители проф. Севдалина Турманова, Владимир Крумов, началникът на Регионалното управление на образованието Виолета Илиева, кметове и общински съветници, представители на висши учебни заведения, на училища, детски градини и други институции, които работят в образователната сфера.

В рамките на форума бяха дискутирани националните и местните политики в сферата на образованието.

„Идеята на днешната среща е преди всичко да се превърне в ползотворна дискусия. Неслучайно сме поканили министър Красимир Вълчев, присъстват и най-добрите педагози в Бургаския регион. Това са подготвени хора, със знания и с възможности, благодарение на които областта през последните години трайно и успешно печели национални и световни състезания“, каза кметът Димитър Николов при откриването на форума. 

Градоначалникът изтъкна, че Община Бургас опитва трайно да постави в дневен ред темата с образованието и според него за следващия програмен период трябва да се отделят повече европейски средства в сектора. 

„Мисля, че достатъчно направихме – канализации, зелени площи, пътища, културни центрове и т.нат. Ако искаме страната ни да бъде държава с перспектива, трябва да инвестираме повече в образованието. Коментирали сме го с кметове колеги, за съжаление повечето от тях предпочитат да инвестират в по-видими сектори – като например ремонти на улици. Но образованието е процес, чиито плодове ще се видят след много години, но това не е толкова удобно за хората, които се занимават с политика и власт“, добави кметът Димитър Николов. 

В дискусията присъстващите поздравиха града и администрацията за постигнатите успехи през последните години. Припомняме, че тази седмица Бургас получи наградата „Град на знанието“, която бе връчена лично от министъра на образованието.

Именно с успехите на децата на Бургас започна и депутатът Ивелина Василева. 

„Ние всички се гордеем с постиженията на област Бургас в сферата на образованието. Всички се изпълнихме с радост и гордост от успехите на един много млад бургазлия – 6-годишният бургазлия Лъчезар Томов, който стана най-малкият златен медалист на Международната олимпиада по математика в Тайланд. Още едно доказателство, че Бургас и областта имат водеща роля в тази сфера. Образованието е кауза, обединява обществото ни и може би е най-успешната ивнестиция с дългосрочен хоризонт. Само образованието е това, което може да доведе обшеството ни до благополучие. Затова днес аз се радвам, че залата е препълнена. Много беше направено дотук, това е нашият безспорен приоритет“, каза депутатът Ивелина Василева.

Евродепутатът Асим Адемов, който започва професионалната си кариера като учител по български език и литература, също изтъкна, че в България през последните години се направи много в сферата на образованието.

„Секторът, в който ние работим, претърпя много положителна промяна. От обиколките си из страната впечатленията ми са много добри – невероятни училища, подобрена материална база, добра атмосфера, в която да работят учителите и децата да учат“, каза Адемов. 

Във форума бяха обсъдени темите за дигитализацията и модернизацията на образованието. Министър Вълчев посочи, че в бъдеще учениците ще трябва да бъдат не само дигитални ползватели, но ще трябва и да умеят да създават и да работят с машини с изкуствен интелект. „През тази година ще финансираме закупуване на права за електронни дневници от всички училища. Изискването ни ще е да са с модул за сигнализация на родителите, ако детето прави отсъствия“, заяви министърът.

Според министър Вълчев учителите остават най-важният фактор за образованието, като двойното увеличение на възнагражденията им в края на мандата на правителството, спрямо нивата от началото му, са доказателство за това.

„В одобрената от правителството тази седмица тригодишна средносрочена бюджетна прогноза до 2021 година са предвидени две допълнителни увеличения на заплатите с по 360 милиона лева. Това е с 30 милиона повече дори от предварително планираното“, посочи Вълчев.

Учителите от областта споделиха, че работят успешно по Механизма за задържане и обхват на деца и ученици в системата. Те изразиха задоволството от организирането на занимания по интереси за развитие на дарбите на децата и за ранното им кариерно ориентиране. Министър Вълчев обясни възможностите за детските градини да се включат с националните програми, като посочи, че те могат да се възползват от средства за закупуване на хардуер по програма „Информационни и комуникационни технологии“. Обмисля се детските заведения да се включват и в програмата за обмен на иновации.




В категории: Просвета