Какво е косопад и може ли да се постави диагноза чрез лабораторни тестове?

Диагностицирането на косопада при жените е по-трудно, отколкото при мъжете


През месец май в лаборатории Рамус-Бургас можете да си направите пакет от изследвания диагностициращи косопада, на преференциална цена

„Косопад“, „алопеция“ или „плешивост“ е загуба на коса на част от главата или тялото, без да има възпаление. Хората имат между 100 000 и 150 000 косми по главата си. Загубата на косми е напълно нормално явление. За едно денонощие човек нормално губи около 40-100 косъма. Косопадът най-често засяга главата. Най-честата форма на косопад, наблюдавана и при двата пола е андрогенната алопеция. Това е и най-характерният пример за косопад с хроничен характер, който засяга почти две трети от мъжете и около 25–30 % от жените. Нейната честота нараства с напредване на възрастта и показва пик след 50-годишна възраст. Първите симптоми започват в годините след пубертета и се проявяват с прогресивно разреждане на косата в зоните над ушите и по темето. Симптомите на косопад могат да бъдат различни в зависимост от пола, възрастта и причината. Има много причини за косопад: генетично предразположение, голям стрес, диабет, лупус, ХИВ / СПИН, тежък и продължителен хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм, недохранване, недостиг или свръх концентрация на желязо, недостатъчно оросяване на скалпа, хормонални нива, агресивни шампоани, лъчева терапия и саркоидоза, недоимъчно хранене, лекарства (антикоагуланти, антидепресанти,х имеотерапия).

Загубата на коса при мъжете се дължи основно на комбинация от генетични и хормонални фактори.Постепенното изтъняване на косата с възрастта е естествено състояние, известно, като инволюционна алопеция. Това се дължи на намаляване на броя активни космените фоликули.

Диагноза за косопада
Диагностицирането на косопада при жените е по-трудно, отколкото при мъжете. Задължително да се проведат изследвания за да се изключат различни заболявания, които биха могли да предизвикат косопад.

Ето най-често използваните диагностични тестове:
а) тест с издърпване на косми;
б) тестът за изваждане „от корените“;
в) кожна биопсия ;
г) трихоскопия.

Диагноза на косопада чрез лабораторни тестове в Рамус - Бургас
Изследването на определени показатели в периферната кръв ( серум и/или плазма) е не само желателно, но и задължително с цел да се разкрият медицински състояния свързани с косопад за да се проведе съответното лечение.
Ето по-важните изследвания:

  • ПКК (пълна кръвна картина) – e тест, който дава информация за установяване на анемия, възпаление и левкемия; Това е основен показател, който трябва да се проследява при всички индивиди с косопад.
  • Серумно желязо – високо и особено ниско съдържание има отношение към косопада. Желязото е ключов елемент, необходимо за синтеза на хемоглобин и миоглобина. Косата функционира, като потенциално депо за желязо. Желязо-дефицитните анемии са придружени от косопад. Хемоглобинът, като преносител на кислород е нужен за клетките на космените фоликули.
  • Серумен феритин – това е главния желязо-свързващ протеин, който показва, колко желязо се съхранява в организма. Той е ранен показател на железен дефицит. Той е маркер и за възпаление. Феритин се съхранява и в космените фоликули. Ниският серумен феритин нарушава растежа на косата, тъй като тялото се стреми да запази желязото за основни функции на тялото Нивата на феритин често са ниски при жените в пременопауза и менопауза, особено пациенти с женски тип косопад.
  • Тотален желязо свързващ капацитет (TIBC) – чрез измерване в циркулацията е мярка за налично желязо в човешкото тяло.
  • Полови хормони (тестостерон, дехидроепиандростерон сулфат, пролактин, фоликулостимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон ). Мъжките и женските полови хормони влияят върху растежа на косата. Признаци на андрогенен излишък включват загуба на коса и плешивост, растеж на косата по лицето, гърдите или корема. Дихидротестостеронът (DHT) е пряко свързан с нивата на тестостерон и уврежда космените фоликули, напоследък се счита за главен виновник за косопада . Дисбаланс в синтезата на женските полови хормони (естрогени) също води до косопад.
    Щитовидните хормони (T3, T4, TSH) имат пряко отношение към косопада и последният често е един от първите признаци на хипотиреоидизъм. Косопад се наблюдава и при хипертитеоидизъм, но по-рядко. Когато в организма няма достатъчно феритин, щитовидната жлеза не може да произвежда достатъчно тиреоидни хормони.
  • Цинк, мед и селен в кръвен серум – ролята на тези микроелементи в косопада е все още дискутабилна. Цинкът е мощен инхибитор на регресия на космения фоликул и ускорява възстановяването на космения фоликул. Дефицит на цинк корелира с алопеция ареата. Повишена концентрация на цинк може да доведе до плешливост. Цинк и мед участват в регулацията на хормоналния баланс и в усвояване на витамини и протеини, които са важни за косата.
  •  Хормони на надбъбречните жлези – Те са свързани със стрес, а той води до косопад.
  • Имунологични изследвания Последно проучване от 2019 установи, че дефекти в регулаторните Т-клетки могат да бъдат отговорни за алопеция ареата и други видове косопад.

Лаборатория „РАМУС“ в Бургас използва последно поколение апаратура за изследвания

Централната лаборатория „Рамус“ в Бургас се намира в ж.к. Меден Рудник бл. 383
 В кв. Възраждане, ул. Левски №103 е разположена втората маниполационна на лаборатория „РАМУС“ в Бургас, кръвни проби се взимат в к-с Зорница, бл.№4, вх.1, ет.1, на ул. Иван Богоров №42 
и в ж.к. Меден рудник бл. №427 /ДЕВА/

 


В категории: Здраве