Към 15 часа днес става ясно дали ще обявят грипна епидемия в Бургаско

Грипната епидемия трябва да е 10 дни, но това не означа, че всичките ще са неучебни, подчерта д-р Паздеров


Болните са 451, а по норма за обявяване на епидемия трябва да са 455

Днес след 14 часа, след заседание на Противоепидемиологичния щаб при областния управител Вълчо Чолаков ще се изясни дали от утре в Бургаска област ще бъде обявена грипна епидемия, съпроводена с неучебни дни за учениците. Това съобщи за Флагман.бг директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров, който се е завърнал спешно от командировка в столицата за участие в заседанието в Областна управа.

Засега събраните при него резултати за обстановката в Бургаска област към 10:00 часа са следните: Имаме регистрирани 451 души, което означава, че сме на прага на обявяването на епидемия, за която са нужни минимум 455 случая. Много от пациентите са с усложнения, които са преминали в бронхопневмонии. Установено е, че в 70-80 процента от болните щамът на грипа е Н1N1.  От 6 регистрирани случая с грип, пет са с H1N1, уточни д-р Паздеров.

Директорът на Здравната инспекция заяви, че не е буквоядец, за да изчака още 4 случая днес до обед и въпреки че в страната няма области с обявена грипна епидемия, той бил склонен да предложи в щаба да се въведат 10 дни, считано от утре, ограничение за събиране на големи групи от хора, да се забранят плановите операции в болниците, детските и женските консултации – това е класическо обявяване на грипна епидемия за 10 дни.

„Решаващо ще бъде мнението на началника на РИО-Бургас г-жа Виолета Илиева. Към момента при нея се събират данни за процента на отсъстващите поради заболяване ученици в класните стаи”, каза д-р Паздеров.

За да се спрат спекулациите от страна на учащите се, докторът уточни, че е възможно да бъдат обявени няколко неучебни дни в хода на самата грипна епидемия, но това не означава грипна ваканция и тя няма как да бъде 10 дни, каквато е продължителността на мерките, взети при грипна епидемия.

На заседанието участие ще вземат представители на големите болници и Кметствата на общини.

Аз ще се съобразя с мнението на специалистите – има нормативна база, която ще бъда спазена”, заяви областният управител Вълчо Чолаков.

Всякакви други информации, разпространени в социалните мрежи за започваща от утре грипна ваканция, са неверни, подчертават от Областна управа.

В категории: Бургас