Клоунада „Марешки”: Коалиции всъщност не искам, обаче имам желание

Веселин Марешки с новите му политически приятели


Преди година лидерът на "Воля" обяви, че внася законопроект за забрана на партийните обединения, а сега прави такова


„За референдума всъщност искАх да гласувам, обаче нямах желание”, беше казал един ром.
Преди година лидерът на „Воля” Веселин Марешки искаше да забрани коалициите със закон. Сега обаче вече няма желание.

Днес на пресконференция в Народното събрание Марешки обяви коалицията „Воля – българските родолюбци”.

Преди година той обясни на брифинг в парламента, че има много безпринципни коалиции, затова и внася законопроект, с който тази практика следва да бъде преустановена.
Днес във „Воля – българските родолюбци” беше обявено, че влизат партията на Марешки, която е член на семейството на европейските националисти, протурската Народна партия „Свобода и достойнство” на Орхан Исмаилов, Земеделски съюз „Александър Стамболийски” на отцепилия се от „БСП за България” Спас Панчев и „Обединена социалдемокрация”.

„Аз съм убеден, че и в следващите месеци ще има и още други, с които ще бъдем заедно, защото този праг, който има, от 5,8% е доста висок и е трудно за по-малки партии самостоятелно да го преодолеят”, призна чистосърдечно на пресконференцията днес Спас Панчев.
В „тюрлюгювеча” е и „Евророма” на Цветелин Кънчев.

Коалицията не била само европейските избори, увери Веселин Марешки.
Той призна, че ще води листата за евровота напролет.


„Флагман” попита Марешки какво е станало със закона, който преди по-малко от година той обяви, че внася – да се забрани коалиции да се явяват на избори заради безпринципните обединения.
Лидерът на „Воля” отговори: „Много хубав въпрос. Единствените, които се опитахме да играем самостоятелно и съответно си понесохме негативите от това, че системата е друга, бяхме ние на парламентарните избори.”

Това не е вярно. Самостоятелно на парламентарните избори и то доста успешно се яви най-голямата партия – ГЕРБ, както и четвъртата формация в парламента – ДПС.

Марешки добави: „За съжаление политическата класа не иска да приеме правила, които, както са в повечето държави, между другото – да, да обявяваш някакви предизборни коалиции, но все пак да се явяваш със собственото си лице пред народа и със собствените си идеи. Затова ние няма как да играем срещу правилата. И понеже законът не беше променен, ние сме длъжни да се съобразим с правилата и вместо всеки да играе самостоятелно с предварително обявени идеи за коалиция - следизборна, ние сме принудени да правим предизборна коалиция, но все пак виждате с какви формации. Формации, които защитават интереса и на българските земеделци, на българските социалдемократи – също приватизирана идея от някои други псевдосоциални формации, на Народната партия „Свобода и достойнство”. Мисля, че заедно правим един гръбнак формации, които, в крайна сметка на 26 май са изборите, да не се превръщаме във врачки… Фактът, че атаките започнаха преди да сме го обявили това пред нас, означава, че сме на правилен път.”

Поискахме от Веселин Марешки да каже всъщност внесъл ли е наистина законопроекта за забрана на коалициите, както е обещал, или не го е направил.
„Вижте, чисто технологично това после ще ви го отговорим, защото с’я не мога да знам всичко, което се случва тука, но така или иначе не е факт. Но ако има воля за такъв законопроект във формациите, които могат да го приемат в Народното събрание, ние, ако не сме го внесли и да не са го приели, ще го внесем. Но ако не е приет, значи е нямало воля да бъде приет”, обясни леко объркано водачът на „Воля”.

След въпрос дали все пак ще внесе законопроект за забрана на коалициите и остава ли на тази позиция, Марешки отсече: „Абсолютно оставам на тази тема. Да, ако няма коалиции, ние ще се явим самостоятелно. Но ако всички се явяват в коалиции, ние няма как да се явим по друг начин… Ние сме за чистота. Защото, вижте, ние сме написали няколко точки, които ни обединяват и първата от тях – това е родолюбието. Първата е поставянето на националния интерес, интереса на българите, преди партийния. Да, ние имаме различия вътре във формациите по някои точки. Въпросът за НАТО може да ни разделя, някои други въпроси с някои формации може да ни разделят, но ние казваме какво ни обединява. Затова коалицията е само по теми, по които нямаме разногласия.”

Марешки прогнозира, че „Обединените патриоти” все пак ще се явят заедно на евровота въпреки конфликтите помежду им. Волен Сидеров щял да води листата заради компромис от ВМРО, които били „политически трупове”. Последен щял да е Ангел Джамбазки, който щял да се бори за пренареждане напред с преференции.

В категории: Политика