Кметът на Царево: Гората край Арапя се сече заради природозащитниците

Тези, които уж искат да съхранят природата, ни вкарват в процедура, в която не можем да получим това, което реално ще я запази, каза инж. Лапчев


Когато е спазено цялото законодателство, за да не издам разрешение за строеж, трябва да си превиша правата, каза Георги Лапчев

Гората край Къмпинг Арапя се сече заради природозащитниците. Това намекна кметът на Царево инж. Георги Лапчев.

„Има жалби, подадени от природозащитни организации, но вижте какъв е парадокса – тези, които твърдят, че искат да съхранят природата (б.а. и заради които няма Общ устройствен план), ни вкарват в процедура, в която не можем да получим това, което реално ще я запази!“, заяви градоначалникът пред камерата на Нова телевизия.

Проблемът на Арапя е само един – липса на Общ устройствен план! И това е много тежко за местните хора

„Тази гора трябваше да си остане. Когато е спазено цялото законодателство обаче, за да не издам разрешение, трябва да си превиша правата. Не искам да нарушавам закона“, сподели той.

Водещият Виктор Николаев пък каза, че край Арапя са изсечени десетки борови дървета. Това е поредния епизод от филма „Всичко е законно“, коментира той.

„Едва ли е вече тайна за някой, че тези сигнали минават под шапката на бъдещите избори, но е чудесно, че осветляваме всичко, защото истината е най-важното нещо, което трябва да се каже. Нека не забравяме кога са станали преотрежданията на тези земи и кога имотите са се превърнали в урегулирани поземлени! Това е станало през 2005-2007 г., а тогава и общината и държавата се управляваха от БСП“, припомни инж. Лапчев.

„Несериозно изглежда същите тези хора да излизат на паветата и да скандират, че това тук не е редно като самите те са поставили началото. Тогава е започнал този парадокс“, подчерта той.

„Чудесно е, че днес ще има проверка от ДНСК за строителството. Аз вчера съм сезирал Районната прокуратура, за да може да обследва законността и да се види откога е стартирало всичко това, законно ли е и какъв е реда, защото сме в хипотезата „Фейсбук каза и законът е такъв“. Първото разрешение за строителство тук е издадено през 2007 г.“, уточни градоначалникът.

„Целяло се е тук да се появи огромен билдинг с 20 000 кв.метра РЗП. Лампите ми са светнали много отдавна за този терен. Ние сме се борили в продължение на няколко години да намалим параметрите“, добави той.

„Личното ми мнение е, че тук не трябва да има сгради, но факт е, че собственикът има право по закон да строи. Това, което постигнахме с много разговори, е да намали параметрите до тези къщи. Няма да изгражда високите сгради“, подчерта инж. Лапчев.

Първо във Флагман! Край на живописната борова гора в Арапя! Градят ваканционно селище


„13 къщи има в този имот, които са зададени като проект. Сезирал съм прокуратурата“, добави той.

„През годините много пъти бяха давани примери за безобразия по Черноморие и политиците казваха, че слагат край. Защо онази прословута зона А, за която се говореше, че до 100 метра ще бъдат ограничени строителните работи, не я виждаме на практика? Тази зона, която трябваше да ни спаси от бетона, е била една голяма лъжа“, каза пък Виктор Николаев.

„От 10 години община Царево се моли за Общ устройствен план, който най-накрая да сложи регламент. Ако имаме такъв и са известни параметрите веднъж завинаги ще спре тази сага“, добави кметът.

„Прочетете внимателно ЗЧК и вижте когато параметрите попадат във вече приет подробен устройствен план каква е ситуацията! Затова се надявам да се намеси прокуратурата, за да обследва законността! Не желая да се оправдавам за това, че работя по закон“, каза още той.

В категории: Царево