Кой превърна пясъчните дюни в земя за оран?

Три бели дюни са унищожени от багера в къмпинг „Смокиня”, съобщи шефката на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова


Тонка Атанасова призова гражданите да сигнализират, ако забележат разрушаване на природни забележителности

Как земя, която е обявена в далечната 1984 година за природна забележителност, в един момент се оказва, че е земеделски парцел за оран? На този въпрос директорът на  РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова се опита да даде отговор пред камерата на Нова телевизия.

Тя потвърди, че през 1984 местността Каваци е обявена за защитена, но в годините след т.нар. демократични промени изведнъж имотите на морския бряг, които са били държавна собственост, си сменят собствеността и започва разрушаването на природните забележителности.

„През 90-те години започват да се възстановяват имотите на собствениците. Най-вероятно за този имот, в който багер разкопа дюните на Къмпинг „Смокиня“, се е появил човек, който е предявил претенции. Земеделските комисии към съответните общини вземат решения кои имоти да бъдат връщани“, обясни инж. Атанасова.

"Унищожени са дюни от трите типа – бели, сиви и зараждащи се дюни. Най-голямото унищожаване е само в този имот, в който се намират три дюни от типа бели. Когато започва да се придвижва техниката, тя засяга и други дюни”, каза още Тонка Атанасова.

В категории: Созопол