Кои са „най-гъстите” общински администрации в Бургаска област

499 граждани се падат на един общински служител в Бургас, на другия полюс са Приморско и Несебър


Интерактивна карта показва колко граждани се падат на един чиновник

Един общински служител се пада на само 99 души население в Приморско. Това показва интерактивна карта на сайта infograf.bg на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Несебър е на следващо място в Бургаска област по този показател – 100 граждани на един служител.

Продължаващият спад на населението в редица райони на страната води до все по-фрапантни съотношения между размера на общинските администрации и броя на обслужваното от тях население. Това се вижда ясно на картата, която се базира на тримесечните данни на Министерство на финансите за финансовото състояние на общините, които включват и информация за броя на общинските служители през третото тримесечие на 2018 г., съобщават от ИПИ.

Данните на МФ показват, че общините с най-малък брой общински служители спрямо населението са Столична община, Казанлък, Добрич и Перник. Във всяка една от тях се падат над 500 души население на всеки общински служител. 

Доста различна е картината в малките общини, като на места се наблюдават фрапантно високи съотношения между общинските служители и населението. Класическият пример за това е община Трекляно в област Кюстендил, където на всеки 26 души се пада по един общински служител. Общо в 41 общини на всеки общински служител се падат под 100 души население.

Тези данни показват, че макар териториално-административна реформа в момента да не е на дневен ред, тя няма как да бъде избегната в близко бъдеще, особено ако текущите правомощия и задължения на общините се запазят или бъдат разширени, сочат от ИПИ. 

За Бургаска област, разбира се, най-добро е положението в община Бургас, където на един служител се падат 499 граждани.

Следват Айтос и Карнобат – съответно 302 и 273 граждани на един чиновник.

Четвърти е Поморие (231), пети Руен (221), а шести са Средец и Камено (169).

По-надолу са Царево (146), Сунгурларе (133), Малко Търново (121), Созопол (107).

Накрая са Несебър (100) и Приморско (99).

Община Приморско обаче е възможно вече да е с подобрени показатели. Както стана ясно наскоро, в град Китен, който е част от общината, има наплив от новорегистриращи се граждани. Съмненията са, че това е свързано с „изборен” туризъм преди местния вот наесен.


В категории: Политика