Кои са най-странстващите български депутати – лидерът е с 35 командировки и над 100 дни зад граница

Кристиан Вигенин (вляво), Петър Кънев (до него) и Джема Грозданова (отдолу) са тримата водачи в класацията


Около 70% от народните представители са пътували служебно в чужбина, бургаските са сред особено активните


Около 70 процента от народните представители са били поне веднъж на командировка в чужбина. Това показва справка за действащото 44-о Народно събрание.

Данните са за периода от учредяването на парламента на 19 април 2017 г. до края на 2018 г. и са предоставени на „Флагман” съгласно Закона за достъп до обществена информация.

В статистиката обаче има и бивши депутати, като например бургазлийката Диана Йорданова от ГЕРБ, която напусна Народното събрание през октомври 2017 г. За шестте си месеца в парламента тя е имала три командировки за общо 11 дни.
Наследникът й на депутатската банка – Иван Вълков, е доста по-скромен. Той е бил в чужбина само веднъж и то за ден.

Абсолютен шампион по командировки пък е соцдепутатът Кристиан Вигенин. Той е бил в странство цели 35 пъти за 108 дни!
На второ място е бургаският депутат Петър Кънев, също от „БСП за България”. Кънев е ходил в чужбина 20 пъти.

Командировките на Вигенин и Кънев имат обяснение.
Първият е председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Той е зам.-председател и на Делегацията в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.
Петър Кънев пък е водач на Делегацията в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) – организация с доста активна дейност.

Джема Грозданова от ГЕРБ печели „бронзовия медал” по брой командировки. Председателката на Комисията по външна политика е със 17 посещения в чужбина.
Следват Петър Петров и Борис Ячев от „Обединени патриоти” съответно с 16 и 15 командировки, Десислава Атанасова (ГЕРБ) с 14, Валери Жаблянов (БСП за България) и Христо Гаджев (ГЕРБ) – с по 13.

Петима депутати са с 12 командировки. Едва след това са настоящият председател на парламента Цвета Караянчева и бившият Димитър Главчев с по 11 пътувания зад граница. Те делят 14-ото място в класацията с още няколко свои колеги.

Както стана ясно, около 30% от депутатите не са се командировали в чужбина. Бургаските представители обаче не са сред пасивните в това отношение.
Както „Флагман” съобщи, от 14-те депутати от региона само един не е пътувал в странство и това е Севим Али от ДПС.

В категории: Политика