Кюрд зовял мигрантите да нахлуят в България

Срещу деца не може да използваме сълзотворен газ, но ще вземем мерки, за да спрем нахлуването на мигранти в България, каза шефът на "Гранична полиция" Светлан Кичиков


Шефът на "Гранична полиция" Светлан Кичиков намекна, че ако се зададе бежанска вълна, ще бъде използван сълзотворен газ

Кюрд е призовал за нахлуването на мигранти в България от Гърция. Това каза директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков в „Здравей, България“ по Нова телевизия. 
„Имаше такова изказване, което няма как да го коментирам. Споменава се Северна Македония и евентуално, ако не се получи, да се мисли за нахлуване на мигранти в България. Става дума за кюрдски гражданин", обясни комисар Кичиков. 

Извънредно! В Солун е страшно: Ордите бежанци пак напират да пробият полицейски кордон
Той потвърди, че е имало организация за пътуване на голяма група от хора по определен маршрут чрез SMS-и, но пред това такава е направена в социалната мрежа Facebook."SMS-ите са последващ акт на самата организация. Това е процес, който тече от известно време, може би месец-два. Ние имахме готовност и трябваше да вземем мерки, ако искаме да бъдем адекватни, защото не знаехме накъде може би могло тръгне този поток от хора”, коментира шефът на "Гранична полиция".
По думите му има проблем, но той не е на българска територия. 

Вътрешният министър готов да дойде в Малко Търново, за да обясни на хората за бежанския център
"Към настоящия момент смятам, че проблемът не е на територията на България или по българските граници. Наистина има голяма маса от хора, които са струпани в Гърция и Турция. Тези хора са организирани и когато са организирани тръгва един поток. Ние бяхме длъжни да вземем мерки, за да гарантираме сигурността на нашите граници", обясни Светлан Кичиков.
„Има план за действие на държавата при възникване на кризисна ситуация. Там са упоменати всички държавни структури, които участват при възникване на такъв процес“, добави той.
„3000 души ще бъдат разположени на границата съвместно със служителите на МВР и на „Гранична полиция“ там, където може да нахлуят бежанците. Те ще действат като при масовите безредици“, поясни Кичиков.
Със сълзотворен газ ли ще разпръскат миграните, попита водещият Виктор Николаев.
„С всякакви средства трябва да се предотврати масово нахлуване на територията, защото ще стане безконтролно като процес. Има правила в МВР, които се спазват. Там е упоменато, че такива помощни средства не бива да бъдат използвани спрямо деца“, каза още шефът на „Гранична полиция“.

 


В категории: Животът