Лозово на бунт преди Великден: Превърнаха църквата ни в търговско дружество, отец Петър я обсеби

На Велики Четвъртък в Лозово се събраха на протест пред затворената църква и поискаха отговорен свещеник


Години наред целият квартал събира пари, за да имаме храм, а днес той стои заключен, оплакват се местните жители

Бургаският кв. Лозово се вдигна на бунт, след като се оказа, че и тази година няма да има Великденска служба в храм "Свети Георги". В квартала живеят над 1200 души, има много млади семейства, които искат да заведат децата си в църква, навръх светлия християнски празник, но няма да могат да го направят заради странно решение на отговорника за тази църква - добре познатия в Бургас отец Петър от бургаския храм "Св. Иван Рилски". По ирония на съдбата свещеникът живее точно в кв. Лозово, на няколко пресечки от църквата. Но точно неговите съседи днес се събраха в центъра на квартала и започнаха подписка, с която ще искат отстраняването му.

"Превърна храма ни в търговско дружество. Освободи клисаря, само той има ключове и нито отваря църквата, нито провежда богослужения", оплакаха се местните жители.

Тяхната болка е още по-силна, защото целият квартал е участвал в изграждането на Божията обител. От 2010 г. местните са събирали пари, полагали са собствен труд, за да могат да се сдобият с църква. Днес сградата е построена, изографисана, набавено е всичко необходимо, но ако човек погледне зад заключените врати, ще види, че тя все още изглежда като строителна площадка. Дори няма кой да я изчисти, а в Лозово не си спомнят кога последно е била отворена. През 2016 г. се провела служба за Великден след силното настояване на миряните. От тогава почти никой не е влизал в храма. По думите на жителите на квартала, отец Петър отварял църквата само ако му платят по 10 лв.,за да бие камбаната с изричната уговорка, че той трябва да опее мъртвеца, за да получи още 100 лв. 

Тази вечер над 70 души се събраха на символичен протест пред храма, за да изкажат своето недоволство. Чрез Флагман.бг те настояват архийерейският наместник отец Севастиян да смени отговорника за тази църква и да я повери на друг свещеник. Подписката, която стартира днес, ще бъде изпратена до сливенския митрополит Иоаникий, за да бъде запознат и той с проблема. Флагман.бг потърси отец Петър на стационарните телефони, които са оставени като форма за контакт на заключената църква. На домашния му телефон не отговори никой, а на служебния вдигна жена, която твърдеше, че няма мобилен телефон на отец Петър и той не може да разговаря с нас в този момент. Местните жители разпознаха дамата като неговата съпруга. 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ В НАШЕТО ВИДЕО, КОЕТО ЗАСНЕХМЕ ОКОЛО 19 ЧАСА В ЦЕНТЪРА НА ЛОЗОВО: 


В категории: Бургас