Министър Николина Ангелкова: Насърчаваме организирания туризъм с повече чартъри до Бургас и Варна

Ще бъдем безкомпромисни и призовавам да се подават сигнали за нередности по морето, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова


Тя обясни, че целта е да се увеличат полетите до летищата в морската столица и в Бургас най-вече в неактивния сезон – през месеците април, май, септември и октомври


До месец ще обявим механизма, по който работим, за да насърчаваме организирания туризъм и да насочим повече чартърни полети към Варна и Бургас. Това обяви в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя обясни, че целта е да се увеличат полетите до летищата в морската столица и в Бургас най-вече в неактивния сезон – през месеците април, май, септември и октомври.

Министър Ангелкова съобщи още, че на 31 май се отбелязват 60 години от създаването на курортния комплекс Слънчев бряг и по този повод предстои важна международна конференция за възможностите в сектор „Туризъм“. „Очакваме представители на много големи брандове, хотелски вериги, туроператори, министри от Централна и Източна Европа и от Средиземноморския район. Надявам обмяната на опит да подпомогне усилията ни да превърнем националните ни курорти в по-привлекателно място за целогодишен туризъм“, каза Николина Ангелкова.

По повод срещата за подготовка на летния туристически сезон, заради която министър Ангелкова е в Бургас, тя подчерта, че основна тема е било управлението на морските плажове. От 1 юни започват активните проверки, но и в момента мобилните групи са по Черноморието. „Ще бъдем безкомпромисни и призовавам да се подават сигнали“, каза министърът. „Предстои финализиране на регистъра, който започнахме още през януари с издадените разрешения за строеж в зона А и зона Б. Това е информация, която получаваме от кметовете и е изключително обемна, защото започва от 2008 г.“, обясни тя.

„Предстои да обсъдим с контролните органи сътрудничеството и допълнителния брой полицаи, които ще бъдат по Южното Черноморие. Благодаря за усилията и на някои концесионери, които полагат усилия да осветят плажовете. В Слънчев бряг навсякъде има нощно осветление, което ще помогне да осигурим безпроблемен туристически сезон. Навсякъде има видеонаблюдение, ще има максимален брой командировани полицаи“, добави Ангелкова.  

Тя подчерта, че от министерството подкрепят по-високите санкции срещу нарушаването на защитените образувания край морето. „Трябва да опазваме околната среда и затова сме предложили санкциите с промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Не подкрепяме между първо и второ четене да се вкарват предложения за съществени изменения, свързани с управлението на плажовете, без те да са подложени на обществено обсъждане и да има оценка на въздействието. Всички заинтересовани страни са длъжни да изразят своето становище. Важни въпроси като този е редно да бъдат подложени на обществено обсъждане“, каза министър Ангелкова.  

Тя обясни, че отрицателното становище на министерството е за предложенията, които са извън контекста на законопроекта, който е внесен в Министерския съвет и преди това е подложен на широко обсъждане, има оценка за въздействието и са взети предвид всички изисквания за подготовката и приемането на един нормативен акт.

Направена е и проверка на къмпинг „Юг“ и върху територията на морския плаж няма унищожаване, не се строи и не се поставят каравани или преместваеми обекти, които да са извън одобрената схема. „Сигнализирали сме и РДНСК, чието правомощие е да установи дали има незаконно строителство и ако има нарушения, РИОСВ да предприемат тяхното отстраняване“, каза още Николина Ангелкова.


В категории: Политика