На първо четене: Депутатите улесниха отбраната на жилището от крадци

Ако нападението е през нощта, отбраната срещу крадеца ще се счита за неизбежна според приетите на първо четене текстове


От ГЕРБ обаче имат резерви и вероятно ще наложат корекции при окончателното гласуване

Депутатите са напът да улеснят използването на оръжие срещу крадци. Те приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, предложени от „Обединени патриоти” (ОП). Текстовете обаче предизвикаха сериозен дебат между ГЕРБ и ОП и вероятно ще претърпят корекции при окончателното им гласуване.

Според приетите на първо четене поправки вече няма да е налице превишаване на неизбежната отбрана, когато „нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище” и то е „насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем”.

Припомняме, че според действащата норма превишаване на неизбежната отбрана не е налице „ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище”.

Депутати от най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ, обявиха резервите си към част от идеите на ОП. Затова и на второ четене се очаква те да наложат корекции.

В законопроекта си ОП предлагат и да се премахнат разпоредбите, според които не се считат за престъпления маловажни случаи на кражба.

На първо четене той бе приет единодушно – 106 гласа „за”.

 


В категории: Политика