Най-(не)активните бургаски депутати за последните две години

Шефовете на парламентарни комисии Ивелина Василева и Петър Кънев (в средата) са сред най-активните депутати от областта


Говорител номер 1 е Ивелина Василева, най-командированият зад граница е Петър Кънев, а най-много законодателни инициативи има Христиан Митев


В петък започна новата сесия на 44-ото Народно събрание, по време на която парламентът ще преполови мандата си. Кои обаче са най-активните бургаски депутати до момента? 

Ивелина Василева от ГЕРБ е била най-дълго на трибуната, показва статистиката, предоставена на „Флагман“ по Закона за достъп до обществена информация. Тя се е изявявала от високото място 183 пъти в продължение на общо 6 часа и 34 минути. Това до голяма степен се дължи на поста, който Василева заема – председател на Комисията по околна среда и водите.

Петър Кънев от „БСП за България“, който е шеф на Комисията по икономическа политика и туризъм, има 174 изказвания за 5ч. и 8мин.
Отличават се и Христиан Митев от „Обединени патриоти“ (ОП)
със 147 изявления и 5ч. 30мин., Диана Саватева (ГЕРБ) – 118 за 3ч. и 47мин., Тодор Байчев (БСП за България) – 101 за 4ч. и 45мин.

Най-мълчалив пък продължава да е „независимият“ Ангел Исаев. Системата е отчела само 2 негови изявления за 2мин. и 11сек. Втора отзад напред е Ася Пеева от ГЕРБ с 8 изказвания в рамките на 34 минути.

Миналата година отбелязахме, че Христиан Митев е най-дисциплинираният депутат по отношение присъствието сутрин за осигуряване на кворума в пленарната зала. Статистиката показва, че Митев продължава да е „най-ранобудният“ бургаски народен представител – той се е чекирал 206 пъти при общо 239 регистрации в началото на пленарните дни.
Диана Саватева, Ася Пеева и Тодор Байчев са следващите в класацията.

На другия полюс са Петър Кънев, Николай Тишев (БСП за България), Ивелина Василева, Ангел Исаев. За депутатите от соцформацията това е разбираемо предвид партийното решение да не се участва в регистрациите с цел блокиране на кворума.

Най-дисциплинирани по отношение на гласуванията в пленарната зала са депутатите от властта Христиан Митев (ОП), Димитър Бойчев и Диана Саватева (от ГЕРБ).
От друга страна, най-малко пултовете са ползвали Петър Кънев, Николай Тишев и Ангел Исаев.

По отношение на законодателството се отличава отново Христиан Митев. Той се е подписал под 44 законопроекта и под 43 предложения за промени на второ четене. Съратникът му от ОП Йордан Апостолов е на второ място съответно с 29 законопроекта и 15 предложения за изменения преди окончателно гласуване.
Опозиционерът Николай Тишев също изпъква със своите 16 предложения на второ четене.


На другия полюс е Ангел Исаев с нито една законодателна инициатива до момента.
Той няма и нито един въпрос към министрите по процедурите на парламентарния контрол.


В това отношение се изявява най-много Тодор Байчев – 37 въпроса към членовете на Министерския съвет, следван от съратника му Николай Тишев – с 29.

Димитър Бойчев и Диана Саватева от ГЕРБ също обичат да питат правителството – съответно 26 и 25 въпроса на парламентарен контрол.

Отзад напред в тази класация след Ангел Исаев пък са Христиан Митев с 3 въпроса, Петър Кънев – 5, и Севим Али от ДПС – 8.

Шампион по командировки в чужбина е Петър Кънев. Той е бил ангажиран 20 пъти зад граница, като основна причина за това вероятно са участията му в заседанията на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС), на която той е заместник-председател.
Ивелина Василева е втора с 11 командировки, а трети е Йордан Апостолов – с 8.
Севим Али е единственият бургаски депутат, който не е пътувал в чужбина по парламентарна линия, сочи статистиката, предоставена ексклузивно на „Флагман“.

С по една командировка до момента са Димитър Стоянов от „БСП за България“, Ангел Исаев, Ася Пеева, Димитър Бойчев, Иван Вълков, Николай Тишев и Тодор Байчев.

„Флагман“ не разполага с адекватна статистика за най-младия бургаски депутат Галя Желязкова от ГЕРБ. От администрацията на парламента ни изпратиха данни за нейните регистрации и гласувания в пленарната зала, които са силно занижени и очевидно нереални.
Това може да се дължи на техническа грешка поради промяната на фамилията на депутатката, която миналата година се омъжи.

В категории: Политика