Не готвим центрове за бежанци, връщани от Западна Европа, а площадки за всякакъв вид кризи

Чакам предложение дали да има нова обществена поръчка за площадките в Малко Търново, Елхово и Любимец, казва Младен Маринов


Там може да се настанява и местното население при ситуации, например, свързани с природни бедствия, смята вътрешният министър

През март  МВР обяви обществена поръчка за изграждане на площадки, които предвиждат възможност за временно настаняване на мигранти в Елхово, Любимец и Малко Търново. Това доведе до известно напрежение, предизвикано от политически партии с националистически уклон. Малко след това обществената поръчка бе спряна. Какво ще стане оттук нататък? Вътрешният Младен Маринов отговори на въпроси на „Флагман” след днешния парламентарен контрол.

- Г-н министър, беше спряна обществената поръчка за трите мигрантски центъра – в Елхово, Любимец и Малко Търново. Предстои ли рестарт на поръчката или има окончателно решение – там да няма такива центрове?

- Първо да уточним, че това не са бежански центрове, а това са площадки, които са подготовка за действия при евентуални кризи. Те имат за цел да имаме възможност, ако има мигрантска криза (което, естествено, не зависи от нас и от нашите решения, а са процеси, върху които ние не можем да влияем с пълна сила), да имаме ние готовност тези хора да не се придвижват свободно из страната, а да бъдат концентрирани там, където службите да могат да си свършат работата. В същото време те да не бедстват и да не изпадат в състояние, с което да се застрашава техният живот. Това е идеята на тези площадки и те се финансират изцяло с европейски средства (по отпуснати 160 милиона). Така че България рискува, ако не ги изгради, да изгуби това финансиране и да не е готова при определени случаи на криза.

- Т.е. ще има нова обществена поръчка - защото тя беше прекратена, доколкото писаха медии?

- Тя е прекратена по технически причини заради проблеми с документацията, но пак казвам – ние сме длъжни да сме готови за всяка криза и искам да информирам обществеността, че не става въпрос за бежански центрове, в които да бъдат връщани мигранти от Западна Европа, а площадки, които да са готови за всяка криза. Не говорим само за криза с бежанци, говорим за криза с местно население, което в един момент трябва някъде да бъде настанявано, природни бедствия и т.н.

- Ще има нова обществена поръчка, така ли – да уточним?

- Това е въпрос на решение. В момента съм разпоредил преглед на документацията и предложение за решение.


В категории: Политика