Нефтохимик без грешка, изненадваща развръзка може да прати във Втора лига и Созопол

Нафтата върви по шампионски график и едва ли ще сбърка до края на първенството


Верея остава без професионален лиценз и ще освободи едно място във Втора лига

Нефтохимик, Созопол и Черноморец записаха лесни победи в 29-тия кръг на Югоизточната “В” група, с което запазиха интригата в първенството до последните кръгове.

Нефтохимик поведе в резултата след бързо попадение още в 8-ата минута на Цветан Филипов, в 43-ата обаче гостите изненадващо изравниха чрез Ахмед Сюмедчиев. Боби Карамфилов изведе отново шейховете напред с гол от съблекалнята в 46-ата минута. Младокът бе използван като джокер от Диян Петков и влизането му на терена раздвижи играта на зелените. В 68-ата минута дежурният голмайстор на Нефтохимик Диян Христов-Терминатора покачи на 3:1, с което уби интригата в мача.

В същото време на другия стадион в Бургас Черноморец се наложи с убедителният резултат 5:1 над коравия тим на Хасково, воден от екснападателя на акулите Емил Ангелов-Бабангида. С новите три точки Черноморец 1919 продължи гонитбата на третото място в групата, където обаче е Загорец, а отборът засега върви без грешка и е с 6 точки преднина.

Созопол не допусна изненада и взе регионалното дерби в Карнобат, побеждавайки с 2:0 местния тим.

По този начин се запази и разликата в класирането между първия и втория от пет пункта. В последните няколко седмици стана ясно, че може да даде неочаквана възможност още тази година и Созопол или отборът, класиран на трето място да служебно във втория ешалон.

Верея Стара Загора, който почти сигурно изпада от елита, ще загуби професионалния си статут и ще бъде пратен в Югоизточната В група, а това от своя страна ще осигури уайлд карт за още един отбор от дивизията да влезе във Втора лига.

Вероятно това ще е Созопол, но хипотетично небесносините може и да се откажат, ако не осигурят гарантират бюджет за догодина, и така ще правото ще бъде дадено на следващия в класирането. Според правилника на БФС този тим не трябва да е завършил извън челната тройка.


В категории: Спорт