Нинова: Народът е поробен, надяваме се на европейска прокуратура най-накрая да има справедливост и правосъдие

Ако победим ГЕРБ на евровота, може да ги отстраним от властта и да започнем промяната, заяви лидерката на БСП на Конгреса





Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че българският народ е поробен и че живеем в диктатура и еднолична власт на Бойко Борисов. В политическия си доклад пред Конгреса на партията тя на няколко призова гражданите да не се страхуват и да променят държавата, като гласуват за БСП.

По думите на Нинова през последните 30 години у нас се е наложил порочен модел. Икономически кръгове си купили политици от всички цветове. Това била паралелна държава. Налице бил сговор между власт и пари, между леви и десни…
В резултат България била в клинична демографска смърт и изчезвала. 

„В последните 10 години, в които управлява ГЕРБ, към тези проблеми се добавиха нови. В България се установи авторитарна власт. Свободното предприемачество е убито. Свободата на словото е потъпкана. Различното мнение се преследва. Разгражда се държавността. Заличава се разделението на властите. Демократичните институции не работят. Държавата е превзета от малцина. Народът е поробен и държан в страх от свои. Корупцията е държавна политика. Безнаказаността е гарантирана със закон. И това не може да продължава. Този модел ни убива”, каза Корнелия Нинова в 50-минутната си реч на Конгреса.

По думите й моделът не може да бъде кърпен, а трябва да бъде сменен.
„Някои търсят промяната в нова конституция, други – в президентска република, смяна на държавното устройство. За нас проблемът не е в държавното устройство, нито в обществените отношения, регламентирани в Конституцията, а в нейното грубо погазване”, добави лидерката на БСП.
Вместо да е налице парламентарно управление, както предвижда основният закон, у нас превес имал премиерът.
Изпълнителната власт ползвала съдебната за разправяне с противниците.
Корнелия Нинова на практика отправи и предизборни обещания.
„Българинът ще бъде свободен човек, да мисли и говори различно, без страх от репресии. Мисля, че това е лесната част от промяната. За нея се иска само политическо желание, а ние го имаме.
Другата част обаче – промяната на моделите на икономиката, на здравеопазването, образованието, земеделието, ще изисква много повече усилия. Ще изисква време, смелост на идеите, неподкупност на екипа и последователност на действията. Тук ще имаме много по-силен отпор на задкулисието, на статуквото, на „паралелната държава”, на онези 10 милиарда лева, които годишно се прибират от джоба на всеки български данъкоплатец и отиват в джобовете на няколко души”, каза още председателят на БСП.
Корнелия Нинова обяви за какво ще работят бъдещите евродепутати на партията, които българите ще изберат.
Сред приоритетите на БСП са интеграция на Западните Балкани, против „третия пол”, Истанбулската конвенция, срещу стимулиране на миграцията…
Отмяна на санкциите срещу Русия бе друг приоритет, анонсиран от Нинова. Това предизвика аплодисментите на Конгреса.
Лидерката на БСП явно разчита справедливостта у нас да дойде от Европа, защото се обяви и за „ускорено създаване на европейска прокуратура и се надяваме най-накрая на справедливост и правосъдие”.
Корнелия Нинова се обърна към българите, като ги призова да не подценяват европейските избори през май.
Тя обясни: „Освен че можем да променим Европа, ние можем да променим и България, защото анализаторите казват, че ГЕРБ и БСП в момента сме в изравнени позиции. Дали с 1% отгоре те, дали ние – това е паритет”.
На предишните евроизбори резултатът бил 30 на 18 процента в полза на ГЕРБ. Сега обаче били на равен старт четири месеца преди вота.
„Ако победим ГЕРБ на тези избори, имаме възможност не само да изпратим в Европейския парламент хора, които ще защитават българските интереси, но може да отстраним ГЕРБ от властта и да започнем промяната в България и във вашия живот тук”, заяви Нинова, което предизвика нови ръкопляскания в залата.
Тя изрази увереност, че ако изборите са честни, БСП ще ги спечели.
От ГЕРБ обаче били царе на манипулациите.
Срам за България бил отказът от машинно гласуване. Целта била фалшифициране на изборите.
Корнелия Нинова призова на няколко пъти хората да не се страхуват.
Тя увери, че БСП осъзнава вината си за прехода и вече е започнала промяната в себе си.
Тя отново отхвърли обвиненията, че соцпартията е антиевропейска формация. Всъщност антиевропейска била партията на Бойко Борисов.

В категории: Политика