От тол системата отговориха на бизнесмена Румен Христов за винетките: Проблемът не е в нас, а във вашия превод

Ако някой от другите автобуси на Румен Христов е бил засечен на 1-ви април, също е щял да получи глоба за липса на винетка


Плащането е трябвало да бъде извършено до три работни дни преди да изтекат винетките, за да се отчете в системата, категорични са от Националното тол управление в АПИ

Бургаският превозвач "М-бус" е извършил нарушение, пускайки автобусите си по републиканските пътища от 1 април, без да са получили потвърждение, че винетните стикери, които са заплатили, са активирани, съобщиха за Флагман.бг от Националното тол управление в Агенция "Пътна инфраструктура".

Припомняме, че тази сутрин Флагман.бг публикува позицията на собственика на една от най-големите транспортни фирми в Бургас Румен Христов, който изрази възмущението си, че въпреки платените 2205 лева за 26 винетки, негов шофьор е бил санкционирани, че кара без задължителната пътна такса.

Гаф с тол системата: Бургаска транспортна фирма плати 2205 лв., спряха ѝ автобус с пътници заради липса на винетка

Проблемът на бургаския бизнесмен е, че е превел парите на 29-ти март - петък, но в условията задължително е упоменато, че при банков превод е необходимо техническо време, за да отчене извършено плащане.

Тол управлението е заложило срок от три работни дни, за да има гаранция, че преводът ще се отчете в системата, но в случая "М-БУС" са извършили плащането в последния възможен ден - на 29 март, петък, а в понеделник техен автобус е бил засечен от тол полицията и глобен. Реално винетните им стикери са били активни от вторник и е цяло чудо, че нито един от другите 25 автобуса също не е спипан в нарушение.

"Автобусът на „М-Бус“ се е движил по пътната мрежа на 1 април, без фирмата да е получила e-mail, че винетките са активирани При купуването на електронна винетка по банков път е необходимо технологично време за отразяване на плащането, както при всички банкови трансфери. Затова шофьорите, които искат да платят е-винетка чрез банков трансфер, трябва да го направят поне три работни дни преди пътуването, като този срок е валиден при коректно изписване в платежното нареждане на PAY номера на плащането и е внесена коректната сума, изчислена в PAY номера. Подробна информация за извършването на банков превод е описана на уеб сайта bgtoll.bg и многократно съобщавана в публични изяви от ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ,,Национално тол управление“. Фирма „М-Бус“ е закупила винетките на 29 март (петък), като в същия ден е получила обратна връзка чрез е-mail, в който се посочва „Вие закупихте 26 електронни винетки, които ще бъдат активирани веднага щом се потвърди плащането. Ще бъдете уведомен за активиране на електронна винетка“. Автобусът на „М-Бус“ се е движил по пътната мрежа на 1 април (понеделник), без фирмата да е получила e-mail, че винетките са активирани. При проверка инспекторите на Национално тол управление установявят, че превозното средство е в нарушение и няма винетка. На нарушителя е наложен Акт за установяване на административно нарушение съгласно Закона за движението по пътищата", отговориха от Националното тол управление в АПИ. 

От отговора им стана ясно, че глобата няма да бъде отменена, ако собственикът желание ще трябва да си търси правата в съда.


В категории: Бизнес