Отровиха печелите на майка на две деца с глифозат от Струпец, хиляди празни кошери има и в Бургаско

Майка на две деца, която е регистрирана пчелин на свое име, е загубила всичките си пчелни семейства заради пръскане на ниви с хербицида глифозат


Този хербицид влиза и в меда, а е доказано, че от него се развива рак, каза Мария Дочева, която загуби 180 пчелни семейства

Майка на две деца, която е регистрирана пчелин на свое име, е загубила всичките си пчелни семейства заради пръскане на ниви с хербицида глифозат. Злосторникът е неизвестен, а пред камерата на бТВ Мария Дочева и съпругът й Ивайло от романското село Струпец разказаха как са живели в лишения, за да се сдобият с 180 кошера, които сега са празни.
Сигнали за хиляди измрели пчелни семейства има и в Бургаско, каза репортерът Маргарита Стефанова.
„Минали сме всички процедури. Взети са проби. След много усилия доказахме, че пчелите ни са загинали след отравяне с глифозат“, заяви Ивайло.
„Има наредба, според която не трябва да се пръска по време на паша, че трябва да бъдем известени. Никой не ни е уведомил“, добави той.
„Създадохме стопанството с много труд. Само двамата със съпруга ми ги гледаме с големи усилия“, каза съпругата му. 
„С отглеждането на пчели се издържаме. Дъщеря ни стоеше на оградата докато ни чакаше да си преглеждаме кошерите. Не сме ходили на почивка“, добавя младата дама. 
Чакахме да изкараме много продукция от тези пчели, но се оказа, че вече нямаме нищо, каза тя, държейки бебе в ръце. 
Няма как с този продукт някой умишлено да ни е навредил, добавя съпругът й.
С хербицидът глифозат се пръскат житните култури срещу плевели. Пчелите вкарват този продукт в кошерите като събират прашец. 
Този продукт влиза в меда, който ние и децата ни ядем, разказва Мария Дочева.
„В чужбина е доказано, че се получава рак от този хербицид и се съдят институции. 11 000 души в Америка са предявили съдебни претенции“, уточни Маргарита Стефанова.
„Надяваме държавата да се вдигне. Проблемът не е само при нас, а в цяла България. Загубите са огромни“, каза още Ивайло Дочев.